Lyssna på vad de unga säger om miljön
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Barn och unga får inte vara med. Och inte får de vara med när det förbereds beslut som kan påverka miljön och klimatet.
Men tänk om barn och ungdomar har egna åsikter. Om de har egna tankar. Om de har egen oro. Om de har egna lösningar, som rör miljön och en hotfull klimatförändring.
Barnen lider värst i krig
FN:s Barnkonvention ger barn rätt att uttrycka sina åsikter och att komma till tals (artikel 12). Även miljöfrågan tas upp i konventionen, om än inte med en egen artikel, men sakligt kopplad till barns rätt till hälsa (artikel 24).
Tydligare då i artikel 29 som handlar om utbildning, där "respekt för naturmiljön" lyfts fram. För att inte tala om den centrala artikel sex om rätt till liv och överlevnad. Miljö och klimat handlar just om liv och överlevnad.
"Det är barnen som betalar det högsta priset för vår kortsiktiga politik, våra politiska missgrepp, våra krig." Sanningsord från engelskan Eglantyne Jebb som 1919 grundade Rädda Barnen. Sanningsord då, sanningsord nu. Hennes klarsynta deklaration innefattar förvisso också miljö och klimat i vår tid. Vuxenvärlden har alltså ett ansvar. Men tar man det för just barnens skull?
Barnen som skall befolka framtiden är helt beroende av dagens beslut. Men de saknar inflytande. Kan man då tala om demokrati?
Får barnen påverka?
Kan man då tala om hållbar utveckling, när hållbar utveckling handlar om respekt för kommande generationers behov och möjligheter till liv och utveckling? Därför krävs att barn och unga tillåts delta för att forma det hållbara samhället. Också på Gotland.
Frågor som på något sätt måste föras ner till fritids, till skolan, till ungdomsaktiviteterna och till familjen. Där börjar det. I den egna sfären och i den egna kommunen. I vår kommun finns goda ambitioner för hållbarhet, god miljö och försök till ansvar om klimatet.
Men involveras barnen? Involveras ungdomarna? Knappast, och ändå är det där tankarna och kreativiteten finns. Fast det är klart, det är krångligt att böja sig ner för att lyssna. Men det är värt omaket. Glädjerikt och stimulerande som belöning, dessutom.
Internationellt börjar det hända en del. Numera finns ett nätverk (CCC, Childern in a Changing Climate) som dragits igång av några internationella barnrättsorganisationer, bland annat internationella Rädda Barnen. Med en hemsida, som ger lättfattlig bakgrund och inspirerande engagemang.
Gotland måste lyssna på de unga
Tanken är att påverka länders politiker nu och inför FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn. Äntligen ett steg i rätt riktning. För ett faktum är att barn upp till 18 år utgör en tredjedel av världens befolkning. Här finns en rik idébank att tillgå.
Barn skall inte behöva betala det höga pris som miljöförstöring, skövling av naturresurser och klimatpåverkan innebär. Barn och unga måste respekteras och bli delaktiga för att nå det hållbara samhället. Ges möjligheter att komma till tals.
En utmaning för vuxenvärlden, förvisso. Att släppa på sin maktposition, att öppna dörren, att ge sig tid att lyssna. Börja fynda i den guldgruva som är barn och unga. Det gäller också Gotland, om man nu vill att ett hållbart samhälle skall växa fram.
Med barn och unga, för hållbar utveckling!
En nog så magisk slogan.