m Låginkomsttagarna förlorar mest på de borgerligas politik
Lokalvårdaren får avsevärt mindre skattelättnad än de rika i Djursholm. De rika tjänar mest på den borgerliga politiken.
Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På GT:s insändarsidor den 21 januari 2008 slår han sig för bröstet och talar om att den borgerliga regeringen vill skapa ett mer rättvist Sverige.
Jag kan inte annat än häpna över det påståendet, detta då Rolf K Nilsson i samma insändare räknar upp just den "inkomsttrappa" som varit föremål för oppositionens kritik.
Städaren får minst skattelättnad
Den person som tjänar minst i Nilssons exempel, en lokalvårdare, är också den som vinner minst på regeringens politik. Lokalvårdaren får den minsta skattelättnaden. Som de flesta vet ökar skattelättnaden sedan successivt för att bli riktigt kännbar först för dem med riktigt stora inkomster.
Nilsson underlåter också att berätta att den skattelättnad som lokalvårdaren får, högst sannolikt inte kommer denne till del i praktiken.
Detta då kostnaden för såväl a-kassa som trafikförsäkring kraftigt fördyrats det senaste året. Den rättvisa som Nilsson skriver om är omöjlig att urskilja.
På vilket sätt blir Sverige mer rättvist av att öka klasskillnaderna? Det är just det som blir effekten av regeringens politik. En skattelättnad är till föga glädje om den äts av högre kostnader på andra håll, kostnader som alltid slår hårdare mot de med lägre inkomster.
På vilket sätt är det rättvist att de som har det svårast, med inkomster under 110000 kronor per år, inte får någon skattelättnad alls? Det är ju deras behov som är störst.
Någonstans i Nilssons beräkningar går det ändå fel, han fortsätter att vidhålla följande: "Socialdemokraterna talar idag om jobbskatteavdraget som en reform för de rika och låtsas inte om att det är de med lägst inkomster som tjänar mest på reformen".
Noll för sjuka och äldre
Vad är det Nilsson missar i sin egen reform? På vilket sätt tjänar låginkomsttagare mest på reformen?
I den egna uppräkningen var skattelättnaden 800 kronor för lokalvårdaren med en månadslön på 16100 kronor, medan sjuksköterskan med lön på 24000 kronor får en skattelättnad på 1100 kronor.
För arbetslösa, sjuka och pensionärer är skattelättnaden noll kronor. 1100 kronor är fortfarande mer än 800 kronor. Och kom inte dragandes med den procentuella skillnaden! Den rättvisa som Nilsson påstår sig kämpa för är inte ens en illusion. Den är obefintlig.
Låginkomsttagarna i Sverige kan känna sig grundlurade. Deras lönebesked visar någon hundralapp extra varje månad, innan a-kassa och trafikförsäkring är betald.
Däremot räknar pamparna på Djursholm hem okänt antal tusenlappar efter avskaffandet av förmögenhetsskatten, men också tack vare samma jobbavdrag som den borgerliga regeringen påstod främst gynnade LO-kollektivet.
Nej du Nilsson, din rättvisa ger jag inte mycket för, och inte heller för ditt sätt att räkna. Låginkomsttagare, men också de med störst behov, är och förblir förlorare på den borgerliga regeringens politik. Det kommer vi inte ifrån, hur du än räknar!