Man måste inte ta det lägsta anbudet

Gotland2009-03-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Anne Marie Lindgrens föreläsning häromveckan på Arbetarrörelsens hus var en besvikelse. Titeln var: "Privat vård bättre än offentlig?"
Så hennes grundinställning var ju klar. Ändå hade hon inte behövt lägga upp den som ett socialdemokratiskt valtal. Hon listade alla problem och risker med "privatisering" av skattefinansierad verksamhet. De flesta där var aktiva politiker som väl känner till dessa.
Hon kunde ha gett en bild av varför en socialdemokratisk regering öppnade för konkurrensutsättning av den offentliga sektorn. För det är vad det handlar om. Det är ett par årtionden sen det hände.

Göra samma sak smartare
Det är inte längre självklart att alla skolor, all sjukvård skall bedrivas av kommunen (eller landstinget på andra håll i landet). Det fanns nog flera skäl till det. En verksamhet som har monopol blir lätt allt dyrare. Man anstränger sig inte speciellt. Allt fortsätter gärna i gamla banor.
Anne Marie Lindgren är ingen dålig ekonom. Hon vet att det finns ett tak för hur mycket skatt kommuner och staten kan ta ut. Gotland ligger väldigt nära det taket. Vi måste fundera på om andra kan göra samma verksamhet smartare, komma med nya idéer, bryta upp gamla strukturer. Hennes exempel kom från Stockholm och hade inte så mycket att göra med situationen på Gotland.
Vårt första frigymnasium startade i Klintehamn på 1990-talet. Det var en utmaning. Jag tror jag vågar säga att man har medvetet en mindre "akademisk" inriktning av undervisningen.

Donnergymnasiet sparar
Från vänsterhåll föreställer man sig, att all gymnasieutbildning måste syfta till högskolestudier. Det skulle ge mer jämlikhet. Ungdomar med lång utbildning får lättare jobb än de som saknar betyg. Ändå håller det inte. Många ungdomar revolterar maktlöst mot kraven.
Donnergymnasiet spar genom att ha en standard på lokalerna, som jag inte tror att lärarfacken på Säve skulle godkänna. De kan ha färre lärare genom att eleverna studerar hemma en dag i veckan, slipper upp och iväg med bussen varje dag. Eleverna bor spridda på Sudret. Däremot satsar de pengar på internationella kontakter. Varje elev åker utomlands varje läsår, som jag tror meningsfulla studiebesök. Vården vet jag egentligen ingenting om. Det är mycket möjligt att det multinationella bolaget Attendo Care är en dålig vårdgivare, som låter skattepengar gå till aktieutdelning.
Mot slutet kom Lindgren in på mer givande tankegångar. Det är viktigt vilka krav man ställer när man går ut med en upphandling. Kommunen kan ganska långt styra vem som har möjlighet att lägga anbud. Man måste inte ta det lägsta anbudet. Man kan se till kvalitet och erfarenhet av den som lägger bud.

Lönernas betydelse
Just nu upprörs alla över de stora neddragningarna i både barnomsorg, skola och vård. Allt kan man spara på: sluta underhålla våra lokaler, säga upp anställda, inga vikarier för sjuka arbetskamrater.
Men ingen antyder ens att man kunde stryka 125 miljoner kronor som finns i budgeten för lönehöjningar till kommunens anställda i en lågkonjunktur som denna. Det skulle betyda mycket för verksamheten.
Vill politikerna ha makt över den skattefinansierade välfärden, då måste de ta tillbaka makten över skattepengarna, alltså lönerna till de offentliganställda.
Läs mer om