Många alternativ till kärnkraft

Foto: Söderlund Tommy

Gotland2009-02-04 00:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var länge sedan den stora kärnkraftsdebatten var som hetast i Sverige. Folkomröstningen 1980 resulterade i ett avvecklingsbeslut, om än i vaga ordalag. Själv fick jag inte rösta eftersom jag var 16 år då.
Nu tornar kärnkraften åter upp som en het stridsfråga inför framtiden. Mycket har hänt sedan 1980, samtidigt som mycket också är sig likt i debatten. Kunskapen om växthuseffekten talar idag för kärnkraften eftersom den inte bidrar till ökade koldioxidutsläpp, något som inte var lika klarlagt 1980.
Samtidigt som de gamla problemen med uranbrytningen, säkerhetsaspekterna, kopplingen till kärnvapen och slutförvaringen kvarstår. Nytt är också att kostnaden för nyproducerad kärnkraft inklusive långtidslagringen rusar i höjden, det är ingen billig energikälla längre.
Kd föreslår nu att vi skall bygga nya kärnkraftverk i Sverige om tjugo år. Något som jag är direkt motståndare till. Inte för att jag är en stark kärnkraftshatare, jag ser den energikällans fördelar också. Utan för att jag ser att det helt enkelt finns bättre alternativ än kärnkraften idag. Då tänker jag i första hand på en massiv inriktning på energieffektivisering, den både billigaste och miljövänligaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukas. Vidare finns det stora potentialer till kraftvärme ur våra biobränsleverk. Samt inte minst en massiv utbyggnad av vindkraften i hela vårt avlånga land. Bara på lilla Gotland har vi en potential att producera el motsvarade en Barsebäcksreaktor, när man räknar samman land- och havsbaserade vindkraftsanläggningar. Energieffektivisering, kraftvärme och vindkraft tror jag är en bättre väg för Sverige att klara konkurrenskraften framöver än kärnkraft, nu när en hel värld ropar efter uthålliga energilösningar.

Lövsta
Just nu så verkar det som socialdemokraternas stora genidrag för att stärka kommunens ekonomi är att sälja ut Lövstas jordbruk. Jag häpnar över argumentationen. Att sälja av fast egendom ger enbart en engångseffekt, dessa pengar kan inte finansiera den årliga driften mer än ett enda år. En sån försäljning leder knappast till några bestående driftsvinster. Att verksamheten på Lövsta däremot ständigt behöver utvecklas och anpassas är självklart. Just nu planerar vi att Lövsta skall sammanföras med all annan vuxenutbildning i kommunen. Det är ett sätt att bättre utnyttja Lövsta som det resurscentrum det är, för att skapa tillväxt och sysselsättning på Gotland. Utveckling istället för stympning av Lövsta med andra ord.

Livets första finger
Livet har både sina mörka och ljusa sidor just nu. Mörker är skidträningen inför Vasaloppet, vädret med fryskallt utan snö är sämsta tänkbara alternativ, passar varken skidor eller rullskidor. Ljusare är minnet av förra veckan när jag stressad en morgon på väg upp för trappan slängde ett snabbt öga in på Evelina som satt i soffan. Två steg upp i trappan tvärstannade jag, för första gången hade hon gjort fingertecken mot mig, ni vet med fel finger. Jag backade tillbaks och stirrade på henne med ganska sträng blick trots att jag inombords gapskrattade. Hon sjönk ner i soffan, drog filten över sig och sen hördes ett fnissande. Efter det obligatoriska förmaningstalet fortsatte en lycklig pappa upp för trappan, lycklig eftersom jag tolkade fingret som social utveckling. Det är bara att inse, som förälder reagerar man inte alltid rationellt när det kommer till sina egna barn!

Läs mer om