Många skäl till fortsatt kärnkraft
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De hade samma färdmål, Simpevarp. En uråldrig naturskön fiskeby, några mil norr om Oskarshamn. I en av bussarna från norra länsdelen fanns många medlemmar från Svenska Elektrikerförbundet avd 71. En av passagerarna var jag själv.
Dubbla säkerhetssystem
I Simpevarp uppfördes Sveriges första kommersiella kärnkraftsverk. Vi fick under några timmar en basinformation om denna energikälla. Särskilt intressant var redovisningen beträffande säkerhetskraven. Dubbla säkerhetssystem och för vitala delar i vissa fall tredubbla system.
Den 18 maj 1972 startades OKG1 och fram till 1985 ytterligare 11 svenska kärnkraftverk. De har under årtionden verksamt och på ett avgörande sätt bidragit till att trygga vår nationella energiförsörjning.
Säkerhetskraven har hela tiden varit mycket höga och successivt skärpts. Verken har producerat el till låga kostnader och genom minskat fossilberoende har vi fått en förbättrad miljö. Kärnkraften svarar idag för cirka 50 procent av hela vår energiförbrukning och en viktig förutsättning för vår välfärd.
Med allianspartiernas uppgörelse om energipolitiken (omfattar både kärnkraften och alternativen) har en av de absolut största stridsfrågorna inom borgerligheten, nu resulterat i en gemensam överenskommelse. 30-års oenighet har fått sin lösning.
Rödgrön låsning
Istället har bollen landat i knät på Mona Sahlin. Mona Sahlin har surrat sig vid masten, tillsammans med miljöpartiet och västerpartiet. Ett mindre väl valt sällskap. Miljöpartiets historik och inställning till teknikutveckling och förutsättningar för tillväxt imponerar sannerligen inte.
Det förefaller som de röd-gröna hitintills (?) låst sig för att inga ny kärnkraftsverk får byggas, som kan ersätta de nuvarande när deras livslängd har gått till ända.
Den framtida satsningen ska ske genom alternativen och energieffektivisering. Logiskt finns ingen motsättning mellan kärnkraft och alternativen respektive effektivisering. Det ena utesluter inte det andra. VD:n för Svensk Vindenergi, Mattihas Rapp, (som väl får anses ha hög trovärdighet beträffande vindkraft) säger i ett pressmeddelande ang energiöverenskommelsen: "Regeringen har motsvarat våra mycket högt ställda förväntningar"...."Vi har på varje punkt fått gehör för våra synpunkter".
På annan plats på deras hemsida skriver man: "Vindkraften ska primärt ses som ett komplement till annan energiutvinning och därför finns inget inneboende konkurrensförhållande".
Billig kärnkraftsel
De röd-gröna har en besvärlig uppfärdsbacke framför sig, inte minst opinionsmässigt. Låt oss hoppas på en energiuppgörelse mellan blocken.
Jag ser många skäl till fortsatt kärnkraft i Sverige. Låt mig nämna de två viktigaste:
-Vår tids största ödesfråga, klimathotet genom koldioxidutsläpp. Utsläppen kan då verksamt minska.
-Kärnkraften kan produceras till cirka 20 öre/KWH. Den lägsta kostnaden av nu kända energislag. Ger svensk industri goda konkurrensmöjligheter.