Mångfald gynnar lantbrukaren
Foto: Veronica Svensson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tvärtom i år
När det gäller råvarumarknaden för lantbrukets produkter har priserna de senaste två åren fluktuerat mer än de flesta kunnat förutspå. I år är det lite tvärtom jämfört med i fjol, det som gick bra i fjol går dåligt i år och tvärtom, enkelt uttryckt. Även vår kostnadsbild påverkas av marknaden, priserna på många viktiga insatsvaror har skjutit i höjden. Detta innebär att vi måste ägna mer tid åt att följa marknaden och att göra affärer i större utsträckning än tidigare. Vi behöver tänka efter mer före: Vilken risk är jag beredd att ta? Vågar jag köra helt fritt på en öppen marknad, utan kontrakt? Eller skall jag skriva kontrakt, på hela eller delar av volymen? Vad står det egentligen i kontraktet? Vilka marknadsplatser finns, hur gör man, och vad innebär det? För en del är detta en rolig utmaning, för andra ett nödvändigt ont.
Stålbad för slaktindustrin
Eftersom den enskilde lantbruksföretagaren påverkas kraftigt av marknadens svängningar är det också viktigt att den marknad där lantbrukaren säljer och köper sina produkter fungerar. Mångfald med stark konkurrens gynnar den enskilde lantbrukaren. Det gynnar även handeln och konsumenten i slutänden som får ett rikare utbud av varor att välja bland. Motsatsen när det bara finns en kund att sälja till, leder i förlängningen till att vi som lantbrukare istället blir beroende leverantörer, utan möjlighet att byta affärspartner.
Slaktindustrin har gått igenom ett långt och segdraget stålbad, som kostat stora pengar, (i slutändan är det vi lantbrukare som betalat detta) men har nu en ägarstruktur på plats med flera aktörer på den svenska marknaden. Förhoppningsvis kommer marknaden att börja fungera igen allteftersom de treåriga kontrakten med Swedish Meats/Scan löper ut.
Starkt förändringstryck
Som medlemmar i våra ekonomiska föreningar, den bondekooperation som finns kvar och som är satt under ett starkt förändringstryck får vi aldrig glömma bondeperspektivet. Vad är bäst för bonden? Enfald eller mångfald, en fråga för förtroendevalda att tänka igenom innan stora strategiska beslut tas.
Det är viktigare än någonsin att som lantbruksföretagare göra "rätt och bra affärer", men då måste det också finnas någon att göra dessa affärer med.