Mångfald och valfrihet

Gotland2007-12-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Till mångas lättnad har Skolverket avslagit två av de friskoleansökningar som lämnats in. Motiveringen var tydlig. Skolverket insåg att etablering av fler fristående gymnasieutbildningar skulle innebära negativa konsekvenser för skolväsendet på Gotland.
Gotlands geografiska läge möjliggör inte samarbete i någon större utsträckning med andra kommuner. Därmed är det upp till enbart de gotländska aktörerna att ordna ett så mångfaldigt utbildningsutbud som möjligt. Med detta har den kommunala gymnasieskolan slitit i många år och kan idag erbjuda ett oerhört brett spektrum av utbildningar.
Som Charlotte Lilja, rektor för Richard Steffen-gymnasiet, uttryckte det för ett tag sedan: "Den kommunala skolans styrka är valfriheten". Få saker kunde vara mer sanna. Genom en stark och samlad organisation kan de gotländska ungdomarna idag fritt välja en passande utbildning.
Skall den kommunala skolan ständigt dela med sig av medel, utan att få konkurrera på lika villkor, sätts valfriheten på spel. Ju större bit av kakan den kommunala gymnasieskolan måste avstå, desto färre utbildningar kommer man kunna erbjuda.
Den kommunala skolan har idag vissa stordriftsfördelar, som medför att friskolorna inte nödvändigtvis kan eller vill erbjuda utbildningar i samma utsträckning. Den tidigare utbildningsbredden skulle alltså smalna av betydligt.
Bland annat avslog Skolverket en ansökan om att starta upp ett naturvetenskapligt program. En utbildning som redan finns under den kommunala gymnasieskolans tak. Skolverket avslog ansökan med motiveringen att utbildningen inte skulle bredda utbudet. För det måste väl ändå vara mer intressant med flera olika sorters utbildningar, än flera varianter av samma koncept?
Det är befriande att Skolverket tar ställning på det här viset. Att verket på allvar värnar valfrihet i Gotlands kommun. Att ett mångfaldigt kommunalt utbildningsutbud åtminstone tillfälligt är säkerställt.
Befriande är det också att Jan Björklund (fp), tillika skolminister, i dagarna deklarerat att regelverket kring friskolorna måste ses över. Detta då kommunal skola och friskola för närvarande inte konkurrerar på lika villkor. Kan vi i framtiden hoppas på rättvisa, som på allvar gynnar valfrihet ifråga om utbildning?
De svenska myndigheterna har att se till medborgarnas bästa. Skolverket har fullgjort sitt åtagande i åtminstone ett avseende. Man har tagit ett helhetsgrepp på situationen och till fullo analyserat och kommit till insikt om hur det gotländska utbildningsväsendet äventyras av friskolornas konkurrensfördelar.
Genom sitt avslag bidrar Skolverket till en bibehållen valfrihet och mångfald bland de gotländska gymnasieutbildningarna.

Läs mer om