Människor kan tillsammans

Foto: Jeremy Hogan

Gotland2009-10-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Statligt eller privat ägande, är de enda effektiva sätten att äga och förvalta resurser. Det som är gemensamt ägt är dömt att drabbas av överutnyttjande och misskötsel. Det var i varje fall vad de ekonomiska teorierna förutspådde.
I verkligheten har det naturligtvis aldrig varit så. Det har funnits mängder av exempel på hur människor tillsammans har byggt upp och förvaltat gemensamma resurser.
En av dem som i år får Riksbankens pris till Alfred Nobels minne, Elinor Ostrom, har i sin forskning till stor del ägnat sig åt att förklara hur och varför det fungerar med denna typ av allmänningar. Att människor själva kan organisera och styra - utan att det behövs något privat vinstintresse eller en stark stat som styr och ställer.
Elinor Ostroms teorier är i allra högsta grad aktuella och moderna. Problemställningen utgår från hur man tillsammans ska kunna använda gemensamma resurser - till exempel en gemensam betesmark i närheten av byn eller gemensamma fiskevatten. Men det finns också betydligt mer moderna exempel på hur gemensamma resurser byggs upp och förvaltas - till exempel i form av internetuppslagsverket Wikipedia, som skapas och underhålls av sina användare.
Lika lite som statlig kontroll eller privat ägande i alla situationer är det rätta, finns det naturligtvis områden och tillfällen då denna typ av gemensamhetslösningar inte heller passar eller fungerar. Ibland är privata företag det bästa sättet, ibland krävs det att staten eller kommunen är den som har ansvar och kontroll. Poängen med Elinor Ostroms forskning, och det som är grunden för att hon får ekonomipriset, är att hon utmanat den traditionella synen att det endast finns dessa två alternativ och att gemensamma resurser endera borde privatiseras eller förstaligas.
Att bygga och förvalta tillsammans är ett mycket bra alternativ för att förvalta resurser och lösa problem. Tyvärr är det ett alternativ som allt för ofta trängs undan av kampen mellan staten och kapitalet. Kanske kan Elinor Ostroms ekonomipris bidra till att fler får upp ögonen för att människor som arbetar och tar ansvar tillsammans kan åstadkomma underverk.
Läs mer om