Marknaden behöver kontroll och regleringar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den som läst politisk historia och arbetarrörelsens historia, vet att socialdemokratin är sprungen ur en splittring inom den socialistiska rörelsen. Denna splittring handlade om vilket som var det rätta svaret på kapitalismen. Då som nu tornade finanskriser upp sig, arbetslösheten steg och börsen sjönk.
Skyddande stark stat
Det socialdemokratiska svaret var att bygga en stark stat, som kunde skydda människor från de värsta konsekvenserna av kapitalismen. Genom beskattning av marknaden skulle det finnas pengar till välfärd.
En lika enkel som radikal princip som fungerat ända sedan de första socialdemokraterna började arbeta på folkhemstanken. Marknaden behöver kontroll, regleringar och inskränkningar. Denna kontroll har alltid varit en nagel i ögat på borgerliga politiker och kapitalägare.
När ekonomin har vuxit och den starka borgerliga opinionen krävt avregleringar har även ledande socialdemokrater fallit för de kapitalistiska locktonerna och inte bara pragmatiskt utan även idémässigt accepterat avregleringar och privatiseringar. Händelserna just nu borde stämma till eftertanke.
När krisen hotar att äta upp kapitalisternas rikedomar och sätta även stora företag i konkurs, då ropar också borgarna på kontroll.
Det är ingen tillfällighet att det är de mest avreglerade ekonomierna i USA och England som kraschar först. I takt med att ekonomin går allt snabbare och breder ut sig över nationsgränserna måste socialdemokratin finna nya organisationsformer och arbeta för att staterna får samma räckvidd som kapitalet.
Ur orättvisa och fattigdom
EU är den självklara nivån att arbeta från. Nu när den svenska valutan sjunker som en sten i värde, hade det varit perfekt att varit med i Euroklubben.
Ansvaret för ekonomin måste vara socialdemokraternas politiska hemmaplan, därför att en ekonomi i obalans drabbar först de fattigaste och de som riskerar att bli arbetslösa.
Väljarna ger i regel makten till dem som verkar ha bäst ekonomiskt handlag och som kan visa på vägar ur orättvisa och fattigdom. Nu är det dags att diskutera politisk ideologi.