Med blickarna mot Östersjön

Gotland2007-10-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Just nu är Östersjön särskilt i blickfånget, och det från många olika utgångspunkter. Man talar om fiskekvoter och eventuella fiskestopp, man talar om sjösäkerhet och man talar om föroreningar.
I helgen var representanter för Gotland - Lena Celion, Bo Dahllöf och Ulla Pettersson - på en konferens i Italien som vände sig till kustregioner i Europa. Just nu är infrastrukturminister Åsa Torstensson i Lissabon och diskuterar havspolitik, bland annat sjösäkerhet. I Luxemburg befinner sig jordbruksminister Eskil Erlandsson och diskuterar fiskekvoter för bland annat Östersjön.
I Lissabon kommer Åsa Torstensson att föra fram krav på något som kan liknas motorvägar till sjöss. Det är ett gammalt centerkrav när det gäller Östersjön. Gunhild Bolander motionerade under sin riksdagstid om "trafikledning" och separata färdleder för nord- och södergående fartyg i Östersjön, alltså samma tanke som nu kallas för motorvägar.
I Östersjön rör sig cirka 2000 fartyg alltid, dygnet runt. Nu är inte alla aktuella kring Gotland utan många finns i Östersjöns södra delar. Ändå är det en tillräckligt stor del som trafikerar havet runt oss för att vi skall ta säkerhetsfrågorna på allvar. Den som har tillgång till nätet kan följa alla fartygsrörelser på en sida som ständigt uppdateras och se vilken enorm trafik det rör sig om i våra farvatten.
Säkerheten till sjöss är en viktig del i att bevara Östersjön som ett levande innanhav. Men minst lika viktigt är de andra miljöfrågorna med föroreningar av helt andra slag, de som i sin tur leder till konsekvenser för djur- och växtliv. Där har Eskil Erlandsson en viktig uppgift när han förhandlar i Luxemburg. Visserligen väger Sveriges röst lätt i jämförelse med exempelvis Spanien och Frankrike, som inte visar någon förståelse för kvotering och begränsningar i fisket. Då får man också ha förståelse om Sverige i taktiskt syfte väljer att gå framåt med mindre steg.
Allt som leder till förbättringar är nämligen positivt, och ofta mer framgångsrikt än att begära helheten på en gång och få bakslag på allt.
Läs mer om