Medelåldern i Gaza är endast 16 år!

Gotland2009-01-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Häromdagen träffades jag av en uppgift som gjorde mig konfunderad. På den lilla Gazaremsan, blott 4,5 mil lång och med en yta som en tredjedel av Öland, bor cirka 1,4 miljoner människor. Och, nu kommer det, medelåldern är 16 år!
Jag tvivlade omedelbart på uppgiften, men efter flera kontroller så visar den sig vara alldeles sann. Så nu är jag inte längre konfunderad. Nu är jag upprörd. För det kan kännas som att Israel för ett krig mot barn. Ansvaret faller också tungt på Hamas som utsätter sina barn för detta.

Barn startar aldrig krig
Med en medelålder på 16 år blir ju befolkningen oerhört utsatt och sårbar. Hittills säger rapporterna att cirka 2 00 barn dödats. Jag misstänker att man då räknar barn upp till de lägsta tonåren. Enligt FN:s Barnkonvention är barn människor upp till 18 år. Jag befarar alltså att det är betydligt fler barn som dödats hittills. Än fler väntar på sin "tur".
Barn startar aldrig några krig. De skulle vara alldeles för kloka för det. Men de drabbas allra mest av krigets vansinne. Hur kan vuxenvärlden då acceptera att detta krig och de andra krigen tillåts fortgå? Tack och lov börjar protesterna runt om i världen bli ganska många och högljudda. Snabba medlingsinsatser krävs.
Trycket ökar på FN, EU och andra organ. Konflikter kan varaktigt bara lösas runt ett förhandlingsbord. All erfarenhet visar det. Det får inte åter besannas att "det människan lär av historien är att hon inte lär av historien".

Krigsförbrytartribunal
Det handlar nu om grava överträdelser av folkrätten. FN:s förre undergeneralsekreterare och rättschef (1994-2004) Hans Corell uttalade i en intervju i lördags, att det som händer i Gaza är jämförbart med det som ledde till krigsförbrytartribunaler i Rwanda och på Balkan.
I princip skulle alltså Israels ledare kunna dras inför en krigsförbrytartribunal. Men det är nog inte så sannolikt, enligt Corell, eftersom man mäter med olika måttstock i vår värld. Detta torde vara förbannelsen som vilar över Mellanöstern. Folkrätten har av någon anledning mindre tyngd denna konflikt. Därför fortsätter dödandet.
Nu måste det slås fast att folkrätten gäller även Israels regering. Bestämda krav måste ställas utifrån så att konflikten snabbt få en fredlig och varaktig lösning, inte minst för barnens skull.
Läs mer om