Medveten lögn om fastighetsavgifter
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag vill understryka att detta alltså är menat som en skrivning som angriper desinformationen, inte försvarar handläggningen av frågan om fastighetsskatt.
Den 18 september i år påstod Håkan Ericsson på Folkbladssidan att alla med fastighetsskatt under 4500 kronor får höjda avgifter. Lögnen bestod av att lägsta beloppet för fastighetsavgiften påstods bli 4500 kronor. Det fick Håkan Ericsson rätta till dagen därpå, eftersom då gällde en maxregel (!) på 4500 kronor, vilket alltså innebar att en del skulle få lägre avgifter. Den 26 september var det dags igen. Då kontrade Mats Jönsson på den här sidan med verklighetssiffrorna och Håkan Ericsson förblev tyst. Den här gången rättade han alltså inte sin desinformation. Och i går var det dags igen, skall han be om ursäkt för den felaktiga skrivningen den här gången?
Nu har som bekant maxbeloppet ändrats till 6000 kronor vilket fick Håkan Ericsson att skriva så här: "Alla hus med taxeringsvärden över 600000 kronor får maxskatten på 6000 kronor om året".
Det är lögn! Tydligen lever Håkan Ericsson kvar i vänsterregeringens regler då skatten var 1 procent av taxeringsvärdet. Nu blir den 0,75 procent och det innebär att taxeringsvärdet skall vara 800000 kronor innan maxuttaget på 6000 kronor per år uppnås. Det kan inte vara en tillfällighet med syftet när samma desinformation nu förekommer för tredje gången under en månad.
Må vara att det trots allt är mindre taxeringsintervaller vi rör oss inom. Värre är att Håkan Ericsson - och flera andra socialdemokratiska företrädare - ger sken av att socialdemokraterna vid fortsatt maktinnehav skulle ha stått fast med skattesats utifrån 2003 års taxering. Men redan under beskattningsåret 2006 fanns ett utslag av 2006 års fastighetstaxering i det socialdemokratiska skattesystemet. Visserligen med en dämpningsregel, där man lade på en tredjedel varje år för att komma upp i fullt utslag under beskattningsåret 2008.
Redan socialdemokraterna hade alltså beslutat om fullt utslag av 2006 års fastighetstaxering för nästa taxeringsår, 2008. Men då hade utfallet blivit 1 procent på taxeringsvärdet, inte de 0,75 som den nu sittande regeringen kommer att genomföra.
Onekligen ger begränsningsregeln på 6 000 kronor maximalt på ett år jämförelsevis stora lättnader för dem som bor i "lyxvillorna". Men för då debatten med fokus på denna ojämlika fördelning. Lämna för all framtid desinformationen att många i "normala villor" får betala mer i det nya systemet. Jämfört med vad? Jo, jämfört med 2006 års taxering, men inte med 2008 då dämpningsregeln skulle ha upphört enligt vänstermajoritetens beslut om de dämpningsregler som gäller. Då skulle alltså vänstersystemet innebära 1 procent av taxeringsvärdet medan nuvarande regerings förslag tar ut 0,75 procent, eller tre fjärdedelar
Låt mig ta vårt eget sommarhus i Kvarnåkershamn som exempel: 2003 taxerades det till 344000 kronor, och alltså med en årsskatt på 3440 kronor. I 2006 års fastighetstaxering var taxeringsvärdet höjt till 530000 kronor. Den höjningen skulle delas upp på tre år och i årets deklaration för 2006 var därför skattesatsen 4060 kronor, där ökningen utgör en tredjedel av skillnaden mellan 344000 och 530000 kronor. I nästa års deklaration - alltså beskattningen för innevarande år - skulle ytterligare en tredjedel på 56000 kronor ha lagts på som beskattningsunderlag och för 2008 den tredje och sista. Då skulle vi alltså ha betalt 5300 kronor i fastighetsskatt i vänstermajoritetens system. Då gäller dock nya regler med procentsatsen sänkt till 0,75 procent och då blir årssumman 3975 kronor, eller 1325 kronor lägre i det nya systemet jämfört med de 5300 som vänstersystemet skulle ha gett.
Varför förtigs dessa sanningar i den socialdemokratiska retoriken? När man talar om en frysning är det alltså i praktiken en dämpning, en dämpning som ändå upphört i och med det vi beskattas för år 2008 i 2009 års deklaration.
Siffror är alltså något som många skyggar för. Och eftersom många inte själva deklarerar sitt boende eller har något fritidshus är de lätta att manipulera, då de inte själva haft siffrorna att begrunda på sin årliga deklaration, och därför heller ingen anledning att sätta sig in i systemets detaljer.
Nog borde regeringsföreträdare ha kunnat informera om allt det här på ett sätt som inte givit samma underlag för "offsidemål" för oppositionen.