Mer fokus på kulturpolitiken

Gotland2008-10-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Vi socialdemokrater kommer under kommande mandatperiod att prioritera kulturen." Det beskedet gav socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog i början på veckan, när hon tillsammans med den kulturpolitiske talespersonen Margareta Israelsson presenterade riktlinjerna för partiets kulturrådslag. Tanken är att rådslaget ska vara öppet inte bara för partimedlemmarna, utan för alla som vill debattera kulturpolitik, "för de kulturellt yrkesverksamma, för den kulturintresserade allmänheten".
Det är onekligen taktiskt smart av socialdemokraterna att sätta kulturen i fokus. Det är nämligen ett område där det i nuläget är ganska lätt att bräcka regeringen. Alliansen har suttit vid makten i över två år, men det är fortfarande svårt att få grepp om vad de borgerliga vill uträtta i kulturpolitiken.

Samband
Visst, kulturdepartementets dagliga verksamhet rullar på, och då och då presenteras också olika reformer. Satsningen på 55 miljoner kronor till kultur i skolan var exempelvis ett positivt besked. Men de omfattande kontroversiella frågorna, som framtiden för public service, har gömts undan i utredningar. När det stormar, sker det än så länge på bekvämt avstånd från Rosenbad.
Mest har det väsnats kring den stora kulturutredningen, som med förlagschefen Eva Swartz i spetsen har fått ett mycket brett uppdrag. Utredningen ska "se över kulturpolitiken, dess inriktning och arbetsformer". I den beskrivningen ryms omfattande frågor som samhällets och statens ansvar för kulturen, kulturens betydelse för näringslivet och sambanden mellan kultur och skola.

Skuggutredning
Det färdiga resultatet är tänkt att presenteras i februari 2009. Hittills har ganska få konkreta resultat läckt ut - men det har inte hindrat debattens vågor från att gå höga. Vissa debattörer på vänsterkanten har kritiserat vad de uppfattar som marknadstänkandet i direktiven. En grupp kulturarbetare har till och med tillsatt en egen "skuggutredning" för att få fram alternativa förslag.
Andra opponerar sig mot arbetsformerna. Den tidigare kulturministern Bengt Göransson (s) har varnat för att utredningen riskerar att bli verkningslös, eftersom den är utformad som en kommitté med en referensgrupp i riksdagen, inte som en bred parlamentarisk utredning. Eftersom det inte finns någon stark bindning mellan riksdagen och utredningen är risken stor att riksdagsledamöterna förkastar slutsatserna, anser han.
Göransson har en viktig poäng. Bristen på parlamentarisk förankring minskar chanserna att förslagen förverkligas. Om oppositionen vinner i nästa val kan de lätt strunta i resultatet och tillsätta en egen utredning.

Polarisering
Den nuvarande situationen hade kunnat undvikas om allianspartierna hade börjat fila på en gemensam kulturpolitik redan i början av samarbetet. Den senaste tidens debatt visar tydligt att det inte saknas idéer inom borgerligheten - det som har saknats är en arena där åsikterna hade kunnat jämkas samman.
Tydliga ståndpunkter behöver inte betyda ökad polarisering. Tvärtom hade debatten kunnat bli mer konkret och mer konstruktiv om de borgerliga partierna hade haft ett tydligt gemensamt program. Allianspartierna borde ta kulturen på så stort allvar att de inte bara vill ge kulturarbetarna goda förutsättningar, utan också god framförhållning.
Läs mer om