Mer informationspengar om hiv

Gotland2009-08-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Antalet HIV-fall ökar sedan början av 2000-talet. De mest utsatta är homosexuella män där fallen har ökat mest. Utvecklingen ser likadan ut i andra nordeuropeiska länder. Totalt har det anmälts 8 655 fall av HIV sedan 1985 i Sverige. Av dem lever omkring 5 000 idag. Genomsnittsåldern för nyanmälda fall ligger strax under 40 år.

Könssjukdomar ökar
Det talas sällan om hiv och aids i media eller bland allmänheten. Bromsmedicinerna gör att många känner en falsk säkerhet idag och främst bland ungdomar så används det allt mer sällan kondom, vilket gör att smittan lättare kan överföras.
Klamydia har ökat dramatiskt och Gotland som tidigare har varit förskonat, har fått en del av den ökningen på sitt bord. Allt för många rycker på axlarna åt den faran och menar att klamydia är enkelt att bota och inget att oroa sig för.

Regeringen passiv
Vad man då inte tänker på är att sjukdomen kan mutera och bli mer svårbotad. Vad man ännu mindre tänker på är att det finns även hiv bland heterosexuella och börjar den spridas i ungdomsgruppen är vi illa ute.
Regeringen och det kd-styrda socialdepartementet förhåller sig märkligt passiva inför ökningen av antalet hiv-smittade i Sverige. När propositionen om satsningar på folkhälsa presenterades häromåret fanns inte en krona till ökad hiv/aidsprevention. Oppositionen vill därför använda tio miljoner till en riktad informationskampanj till homosexuella män om hiv och säkert sex.

Oppositionen kräver åtgärder
Tre riksdagsmän i socialutskottet, Ylva Johansson (s), Elina Linna (v) och Thomas Nihlén (mp) står bakom förlaget som även innehåller en satsning på ungdomsmottagningarna och sex och samlevnadsundervisningen i skolan. Man förordar även ett sprutbytesprogram i Stockholms län till sprutnarkomaner och vill även se över smittskyddslagen.
Regeringen måste någon gång inse att det finns mer än skattesänkningar och en misslyckad jobbpolitik. Hälso- och sjukvård är minst lika viktigt.
Läs mer om