Mer pengar ger utrymme för sänkning

Gotland2007-11-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skatteprognosen för 2008 ger, som GT berättat, 33 miljoner kronor mer till Gotlands kommun än vad budgetberedningen hade att räkna med. Normalt brukar man inte ta hänsyn till förändringarna, men då har det rört sig om 10 miljoners skillnad uppåt eller neråt. Nu är det 33 miljoner kronor, och det motsvarar nästan en 50-öring på skatten. Då har också majoriteten beslutat att man måste redovisa denna förändring inför kommunfullmäktiges sammanträde på måndag.
Dessbättre läggs inget förslag om skattesänkning för 2008. Därtill är läget alltför osäkert. Däremot intecknas skattesänkningar längre fram, genom en sänkning med 15 öre 2009 och ytterligare 20 öre 2010 under förutsättning att samma förhållanden kvarstår. Det innebär att sänkningen under mandatperioden blir sammanlagt 50 öre hoplagt med de 15 öre som redan sänkts. Samtidigt blockerar reservationen för alla former av "överbud" om sänkningar i valrörelsen 2010.
Reservationen är inte oppositionen med på. Man vill inte höra talas om skattesänkningar när det finns en osäkerhet. Detta är något förbryllande - om man ser taktiskt ur oppositionens perspektiv. En flerårsbudget är ju aldrig definitivt spikad. Den ger givetvis inriktningen, men det är först när respektive årsbudget skall tas i detalj som den slutligt fastställs. Är det då radikalt ändrade förhållanden blir också årsbudgeten annorlunda.
Om nu oppositionen tycker att det är fel att tala om skattesänkningar så kan den ju få ett trumfkort på hand. Blir förutsättningarna så annorlunda att skattesänkningen inte kan fullföljas kan oppositionen ta upp en svekdebatt inför valet 2010.
Å andra sidan finns också den möjligheten att förutsättningarna är sådana att skattesänkningarna kan genomföras, och då kan majoriteten i valrörelsen ge beskedet att man klarar långsiktigheten. I det läget hade alltså oppositionen också vunnit på att vara med på tåget redan från början.
Vem som får för- och nackdelar till 2010 års val vet vi inte idag. Men vi vet att om majoritetens linje håller så blir i snitt varje skattebetalande gotlänning en vinnare, med ungefär en hundralapp lägre kommunalt skatteuttag varje månad i slutet av mandatperioden jämfört med när den inleddes, med förutsättningen att kvaliteten på servicen bibehålls.
Läs mer om