Mer resurser med bättre vård
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Oavsett orsaken kan det slumpa sig så illa att en person behöver tre specialister. En för huden, en för lederna och för mage- och tarm.
Sjukvården i Sverige är strikt uppdelad mellan olika specialister så patienten har vackert att ena dagen få medicin mot ledvärken och nästa dag en direkt motsatt ordination för magen. Samt att varje gång sjukdomarna blommar ut boka inte mindre än tre tider med tillhörande kö.
Psoriasis är bara ett exempel av många kroniska sjukdomar som man kan behöva mer än en specialist för. Värst drabbade är multisjuka äldre - de är de som dels har svårast att ta sig fram i vårddjungeln och dels de som kostar mest pengar.
I boken "Recept för vården" (SNS förlag) skriver Ingemar Ihse, professor emeritus i kirurgi, att specialistläkare är nödvändiga och kommer bli fler ju mer vi lär oss om människokroppen. Ihse menar att om vården ska bli effektiv måste sjukvården organiseras på ett helt nytt sätt.
Kunskapen och möjligheten att bota har ökat mer de senaste tjugo åren än någonsin tidigare i medicinens historia, men sjukvården är organiserad i samma struktur som tidigare.
Det vore enligt Ihse rimligt att sjukvården delas in i specialistgrupper med olika kompetenser i samma team. Då kan patienten få hjälp på ett ställe. Förslaget är lika begåvat som självklart.
Om en, för att fortsätta exemplet ovan, psoriasispatient får träffa alla de specialister den behöver vid ett tillfälle så minskar kötiden avsevärt. Att en person behöver vara sjukskriven tre gånger så lång tid för att den behöver tre olika specialister är inhumant, dyrt och tär på vårdtillgången.
De flesta som kan ekonomi vet att pengar försvinner om organisationen brister. Så är det verkligen i sjukvården. Svensk sjukvård är i princip organiserad likadant i dag som för femtio år sedan medan sjukvården är långt från densamma.
För patienternas skull och för vårdens skull behövs en omedelbar omstrukturering. Det tar tid att förändra de 21 landstingen. Men att göra specialistteam hos de större sjukhusen borde inte vara så svårt. Ingemar Ihse gjorde det på akuten i Lund - med oväntat bra resultat.
Att anpassa vården efter patienten och inte efter de forskningsområden som finns inom medicinen borde vara självklart. För det är ändå för att bota och lindra som vårdapparaten finns där.