Miljöpartiet har gjort helt om - vill göra a-kassan obligatorisk

Foto:

Gotland2008-02-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Miljöpartiet är plötsligt för obligatorisk a-kassa, som en del av i sjukförsäkringssystemet, och emot medborgarlön. Detta beskrivs - förmodligen helt korrekt - av interna kritiker som en anpassning till ett regeringssamarbete framöver.
Diskussionen om obligatorisk eller frivillig a-kassa har nått sällsamma proportioner. Det är olyckligt, eftersom det näppeligen leder till fler jobb. Allianspartierna var överens om att införa en sådan men har stött på massiv kritik, och tvekar därför med själva genomförandet. Miljöpartiet går ännu längre och föreslår att man ska slå samman sjukförsäkringen, socialbidragen och a-kassan till en "arbetslivstrygghetsförsäkring" som förstås skulle vara obligatorisk.

Debatt som fallit bort
Miljöpartiets förslag är ganska märkligt - sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen bör inte blandas till en sorts försäkring. För de försäkrar vitt skilda saker - arbetslöshet är mycket enklare för individen att göra något åt än en sjukdom där man ofta är beroende av vårdinrättningar eller av sjukdomsförloppet.
Märkligt i sammanhanget är också att diskussionen om det danska flexicurity-systemet helt verkar ha försvunnit ur svensk debatt. Det står för flexibilitet (flexi-) och säkerhet (security). Både centerpartiet och kristdemokraterna argumenterade för det innan alliansen bildades, men sedan de fyra blev nära samarbetspartners har man agerat i princip tvärtom.
I det danska systemet finns en mindre reglerad anställningstrygghet men mer generös arbetslöshetsförsäkring. Staten står för tryggheten, företagen vågar anställa därför att de inte fastnar i en livstidsanställning av en person som inte fungerar på företaget. I Sverige sänker regeringen a-kassan och bibehåller det extremt starka anställningsskyddet.
Det är självfallet så att varken den svenska modellen eller den danska är perfekta. Arbetslöshet kommer att finnas i båda, men det finns dock poänger med flexicurity - individen tryggas av staten och inte av sin arbetsgivare.

Centralt ger flexibilitet
Det viktigaste är inte formen för a-kassan - även om obligatorisk a-kassa onekligen har sina poänger, som att alla är med och betalar. Det centrala är att göra arbetsmarknaden mer flexibel - för alla. Arbetstagare vågar i dag inte säga upp sig från trygga anställningar. Företagare vågar inte nyanställa därför att de då riskerar att fastna med fel personal.
Det finns stora poänger i att a-kassan trappas ner efter en period av arbetslöshet, det finns också fördelar med högre krav på arbetssökanden som att den måste vara beredda att flytta eller gå ner i lön. Däremot finns det inte nödvändigtvis en poäng med att göra bidraget lägre till en början.

Riskerar bli omsprungen
Det märkliga är att just nu är det bara socialdemokratiska debattörer som förespråkar det danska systemet. Det kanske är lättare att tala om en mer flexibel anställningstrygghet i opposition än när man har makten?
Detta är en oerhört känslig fråga i den svenska modellen. Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin borde kanske fundera lite på det, annars riskerar han att bli omsprungen på hemmaplan av oppositionen.
Läs mer om