Min 100:e krönika i Gotlands Folkblad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad skall man då skriva om vid detta tillfälle? Jubileer kan väl vara lämpligt. För jubileer verkar det vara jämt och ständigt. Förra året var det Linné, som fyllde 300 år med dunder och brak. Nu är det 2008 och andra jubilarer.
Selma Lagerlöf till exempel. 150 år sedan hon föddes. Det skall visst ges ut ett par jubileumsmynt till hennes ära. Men tjugokronorssedeln borde väl räcka. Den har vi ju alla i plånboken.
Dramaten fyller 100 år
Ta fram den och titta på Selma. Porträttet med den imponerande hatten känner alla igen, taget i december 1922. Men har ni sett ekipaget till vänster? Två hästar som drar, två karlar på kuskbocken och därbak skymtar Selma med hatten.
Och på baksidan Nils Holgersson glatt ridande på gåskarlens rygg. Ännu en världsberömd svensk som jubilerar. Översatt som hon är till 49 språk.
Mera kultur. Dramaten fyller 100. Krokanen vid Nybroplan i den tidens stil, jugend, och med takmålningar av den tidens store konstnär, Carl Larsson. Här har dom kommit och gått, de stora skådespelarna: Inga Tidblad, Tora Teje, Anders Ek, Ernst Josephson, Stina Ekblad, Peter Stormare. Nya stjärnor tänds i vår tid, som Elin Klinga. Här chefade Ingmar Bergman på 1960-talet och regisserade in i sen tid. I början av 1980-talet var Lasse Pöysti chef, men han blev inte den Muminpappa i huset som stressade och stingsliga skådespelare hade hoppats.
Ett stenkast därifrån, på Operan, har Birgit Cullberg satt upp en del av sina världsberömda balletter. Fröken Julie inte minst. Men framför allt har hon turnerat runt i Sverige som en folkbildare och ute i världen.
På väg att bli ett kvinnoyrke
En outtröttlig tro på dansen som konstnärligt uttrycksmedel till glädje för mänskligheten. I år är det 100 år sedan hon föddes. Hennes barn har varit framgångsrika dansare och skådespelare, bland annat sommarfåröbon Niklas Ek.
Från kulturen till kyrkan. 1958 beslöt kyrkomötet att kvinnor skulle få prästvigas.
Många och långa diskussioner inom kyrkan innan detta beslut värkte fram. För och emot. Och fortfarande finns det motstånd på en del håll. Men idag är prästyrket på väg att bli ett kvinnoyrke. En intressant utveckling och en lämplig 50 årspresent. Inte så känd är fransmannen Albert Kahn, bankir och filantrop, som 1908 började skicka ut fotoexpeditioner världen runt för att dokumentera och därmed främja förståelse mellan människor.
Även fattig-Sverige finns med i hans arkiv. Många bilder i färg. Museum Albert Kahn finns strax utanför Paris. Ett viktigt humanistiskt projekt som alltså fyller 100.
Kvinnors rättigheter och rösträtt
Den berömda franska författaren och feministen Simone de Beauvoir skulle fyllt 100 i år, liksom James Bonds skapare Ian Fleming, också han vida berömd, men på en annan arena. Ett intressant jubileumsmöte!
1908 demonstrerade en kvarts miljon kvinnor i London för kvinnors rättigheter och rösträtt. Emmeline Pankhurst höll i taktpinnen och hamnade då och då i fängelse.
Här hemma agiterade Kata Dalström på liknande sätt och dömdes av rådhusrätten till två månaders fängelse den 18 januari detta år. Vägen till mänskliga rättigheter för alla är lång och törnbeströdd, men målet nås tack vare modiga enskilda människor. 100 år av kamp som fortsätter.
Om jubileer kan vi tycka. Men de är dock en del av vår historia, väl värda att lyftas fram för eftertanke och stimulans.