Minnen vid min mors dödsbädd
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bäddat med den varma favoritfilten och det vackra örngottet, det med den breda spetsen hon virkat en gång. En liten bukett vita krysantemum i de knäppta händerna över bröstet. Kinderna fortfarande så mjuka.
Då kommer minnena. Spelas upp som i en gammal journalfilm. Svartvita bilder från uppväxten som jag fått mig berättat. Den lilla avsides belägna gården där man klarade sig gott, men där barnens arbete och medhjälp var en självklar del för att få försörjningen att gå ihop.
Skulle Hitler ta Sverige?
Den sju kilometer långa vägen till skolan varannan dag. Där barnen först samlades vid den stora eken för att sedan gå i samlad tropp, hoppande och springande och lekande.
Lite av Bullerbyn. Vägen ut i ett eget liv via arbete i stan, giftermål, egen gård och arbete i textilindustrin.
Så marscherar Hitlers styrkor genom Europa. Ett par veckor innan jag föds ockuperar tyskarna Danmark och Norge. När skulle de komma till Sverige?
När skulle de marschera på vägen utanför gården? Hur skulle det gå för familjen och det lilla knytet i famnen? Mycken oro. Många tankar framför radioapparaten när nyheterna väller ut under mörka hotfulla kvällar. Med beredskapstiden kommer oron riktig nära. Då min mor ensam får sköta gården, som så många andra kvinnor runt om i Sverige.
Folkhemmet, bilen och flyget
När freden äntligen kommer byggs det svenska Folkhemmet. Barnbidraget hjälper till i familjeekonomin. Möjligheterna för barnet att studera, som tas tillvara av en stark mamma, som har klart för sig att utbildning är viktigt för att komma vidare i livet.
Så fortsätter det, in i en ny tid med allt bättre ekonomi, bil och semesterresor. Journalfilmens svartvita bilder övergår i färg.
Ett 93-årigt liv innehåller så oerhört mycket. Det står klart när man får tid att tänka, minnas och reflektera. Två världskrig och en dramatisk utveckling i samhället.
Nymodigheterna bilen och flygplanet som erövrar världen. Tv och alla nya varor som tecken på en utveckling i samhället. Med teven uppenbarar sig också utvecklingens baksida med miljöproblem, utanförskap och världens orättvisor. Just denna gamla generation, som nu lämnar oss, har varit med om ett märkligt utvecklingsskede i historien. 1900-talet är kanske det sekel, som innehållit de mest omfattande förändringarna i människans liv. Hittills.
Det blir så uppenbart, när jag sitter vid min mor, hur långt ett liv är. Hur stort innehåll ett långt liv har. Hur mycket arbete ett långt liv omfattar.
All historia som ryms i en enda människa, för att inte tala om all erfarenhet. En människas liv är märkvärdigt. Och hur tar vi vara på det?
Jag är en del av henne
Många tankar om det förunderliga Livet kommer till mig i denna stilla stund. I den kalla stela kroppen framför mig har känslor svallat, skratt bubblat, leenden och blickar utväxlats, tankar och drömmar virvlat, glädje och sorg strömmat, kraft funnits för arbete och hem.
Och så de starka upplevelserna och känslorna av ett samhälle i förändring och ansvaret för familj och en ny generation. Jag är en del av henne. Våra drömmar är ett gemensamt fönster.
Så byggs vårt samhälle av drömmar och idogt knog. Byggs av enskilda människor, som tålmodigt tar ansvar och gör sin del för det gemensamma.
Ja, man får perspektiv på livet när man möter döden.