Mitt i charter(mar)drömmen

Gotland2008-04-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vackra stränder, glittrande hav och en grekisk sallad med en kall Mythos till. Många drömmer om sommarens solresa till en grekisk ö. Men få tänker på att det lockande Medelhavet gränsar till Turkiet och den vägen försöker många flyktingar ta sig in till EU för att söka skydd.
Greklands kustbevakning gör allt i sin makt för att flyktingarna inte ska nå land. De som trots det tar sig in i landet sätts omedelbart i fängelseliknande förvar, oavsett om de är barn, gravida eller offer för tortyr.

Grekiska övergrepp
Förra veckan uppmanade FN:s flyktingorgan UNHCR de andra EU-länderna att avstå från att skicka tillbaka asylsökande till Grekland i enlighet med den så kallade Dublin-förordningen, principen om första asylland inom EU, eftersom det grekiska asylsystemet inte är rättssäkert.
I rapporten "Sanningen må vara bitter, men den måste sägas", genomförd av den tyska organisationen Pro Asyl kan man läsa om hur övergreppen sker i den grekiska skärgården. Exemplen är många och oerhört skrämmande.
Kustbevakningen försöker inte bara hålla flyktingbåtar borta, de aktivt förstör båtarna. Vilket förstås leder till att människor drunknar i sin jakt på fred och frihet.

Säker död
I veckan blev Finland det första landet som följde uppmaningen från UNHCR. Och det vore på sin plats om Sverige också slutar följa EU-direktivet.
Det är vanskligt med en gemensam flyktingpolitik i EU. Målet är att en sådan ska vara på plats om knappt två år, 2010. Det är inte bara Grekland som hanterar flyktingar omänskligt. På spanska kusten - främst vid Kanarieöarna - dör mängder av människor varje år.
Det finns skräckinjagande exempel på fall där kustbevakningen har motat flyktingarna längre bort från kusten mot en garanterad död. Skillnaden är att Grekland är både det land som behandlar flyktingar sämst samt den EU-medlemsstat som beviljar minst antal uppehållstillstånd.

Yttre gräns
De nationella reglerna i EU ser olika ut - i Sverige är det något lättare att få asyl än i exempelvis Finland. Men enligt sagda Dublin-förordning så ska flyktingar bedömas i det EU-land de först anlände till; i många fall de som har en kust eller annan obevakad gräns. Dessa länder har förstås svårare att vara generösa.
Samtidigt som asylreglerna i EU samordnas måste samarbetet - till exempel genom Europeiska flyktingfonden - utvecklas, så att inte ett fåtal länder känner att de får stå för notan, utan att den delas solidariskt.
Rimligt vore också om EU centralt vore ansvarig för unionens yttre gräns. Då skulle vi alla vara ansvariga om en båt gick sönder och ingen bärgade de flyende. Det finns ett sådant system - Frontex - men i den mån det används så motar det snarare bort än humant tar emot.

Skapa fred
EU byggdes för att skapa fred och välstånd i Europa. Det är kontinentens skyldighet att se till att den fortsätter värna om det. Fred och frihet skapas inte genom att EU-medborgaren tryggt kan fortsätta lapa medelhavssol medan kustbevakningen, med grekiska myndigheters goda minne, sticker hål på flyendes båtar några hundra meter bort.
Läs mer om