Moderat krympning av demokratin är fel
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det demokratiska system vi tillämpar i vår kommun är fantastiskt. Många individer med olika politisk åskådning och livsfilosofi har i nämnderna utrymme att uttrycka sin mening, och till på köpet få en större förståelse för kommunal ekonomi och struktur. Kunskap är makt och är därtill ovärderligt i en demokrati.
Maktkoncentration
Snarare borde vi i så fall vara fler ledamöter i nämnderna - ju fler som är delaktiga i beslut som rör hela Gotlands befolkning, desto bättre! Gustaf Hoffstedt vill istället koncentrera makten till några få politiker - en ytterst tråkig inställning.
Den är också ett hot mot demokratin, eftersom få individer då representerar många och därmed får oerhörd makt över människors vardag.
Tidningen Fokus kartlade under förra året utvecklingen av antalet förtroendevalda över tid. I Sverige blir antalet förtroendevalda bara färre och färre, samtidigt som befolkningen ökar. Färre förtroendevalda med fler och fler uppdrag på sina axlar. Uppdragen har ju knappast blivit färre. Är det verkligen en önskvärd utveckling? Jag vill ha en levande demokrati, där så många som möjligt får komma till tals, där uppdragen är spridda på många, intresserade och engagerade medborgare.
Om nämnderna ska bli mindre och uppdragen bara fördelas på de mest initierade kommer det snarast bli "en klubb för inbördes beundran", som befinner sig långt från medborgarnas vardag.
Spara inte på demokratin
I en nämnd med oförändrat antal medborgare får flera röster komma till tals och besluten blir bättre förankrade. Det är demokratins pris, och jag anser det vara värt vartenda öre!
Förresten, om det nu är besparingar det är fråga om, bör vi kanske istället spara in på det där kommunalrådet, som den borgerliga majoriteten i sitt valmanifest lovade att slopa, men sedan hafsigt dribblade bort. Där döljer sig många skattekronor, som hellre bör sparas in, istället för att minska medborgarnas möjlighet till insyn och delaktighet.
Med största säkerhet är det som Björn Jansson (s) konstaterade, att Gustaf Hoffstedt vill sänka skatten genom att skära i demokratin. Men, konsekvensen blir då att färre ledamöter bestämmer mer över våra gemensamma resurser. En konsekvens som jag betvivlar att medborgarna i slutändan är intresserade av.
Demokrati är inget självklart, utan det är något som ständigt måste värnas. Att Gotlandsmoderaternas ledare Gustaf Hoffstedt på det här sättet "leker affär" med vårt demokratiska system är verkligen skrämmande, och dessutom ett skyhögt pris för att plocka populistiska poäng!