Moderater går mot mitten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ett antal frågor där mer eller mindre omfattande debatter är att vänta vid stämman. Detta att döma av såväl de motioner som skall behandlas som av uttalanden från partiledning och andra.
I en av de tyngsta och viktigaste, arbetsrätten, är dock inga större förändringar att vänta. Där stod huvudstriden redan vid förra stämman. De gamla moderaterna förlorade och inte ens en aldrig så muttrande och besviken Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker i Bryssel, lär göra ett nytt försök.
Försvars- och säkerhetspolitiken kommer han, och säkert flera andra med honom, däremot knappast att låta bli. Många moderater blev både upprörda och oroade när Mikael Odenberg hastigt men mindre lustigt lämnade regeringen alldeles innan budgeten för 2008 skulle presenteras.
Ett parti för alla
Vissa, läs moderaterna i Blekinge, är bekymrade av sysselsättningsskäl, andra av klassiskt ideologiska skäl. En fullständig "kölhalning" av partiledningen är inte särskilt trolig, vare sig i denna eller någon annan fråga. Därtill är man efter valseger och efterlängtad regeringsställning alldeles för starka. Men ett och annat besked av typen "hit men inte längre" är definitivt att vänta.
Vid en stämma i regeringsställning tvingas också moderaterna, precis som så många gånger tidigare huvudmotståndaren socialdemokraterna, till realism och ansvarstagande. Det går inte att rikta beställningar till de egna ministrarna på ofinansierade åtgärder, vare sig det gäller krav på skattesänkningar eller förstärkningar till rättsväsendet.
I en intervju i Dagens Nyheter gör den moderate partisekreteraren Per Schlingmann flera intressanta markeringar inför stämman. En är att partiet måste vara ett parti för alla. Ett parti som identifierar de viktigaste samhällsproblemen, kommer med förslag till lösningar på dem och detta oavsett om dessa främst rör människor i den egna traditionella väljarbasen eller inte.
Det är både kloka och intressanta tankar som visar på den moderata strävan att vara ett brett parti och med den klara ambitionen att bli jämbördigt med socialdemokraterna. Övriga mindre partier i eller utanför alliansen må "nischa" sig, moderaterna tänker inte göra det. Det skall bli spännande att se hur de lyckas.
Kluvet i regionfrågan
Skarp kritik mot partiledningen inför stämman kommer från tre ledande moderata regionpolitiker. På debattplats i Dagens Nyheter kräver Jerker Swanstein, Johnny Magnusson och Carl Cederschiöld att moderaterna ska "överge tron att staten ska ordna allt" och att man istället ska satsa på en modern regionpolitik.
Det är berättigad kritik. De gamla moderaternas linje har sedan länge varit att avskaffa landstingen och istället införa ett försäkringssystem för sjukvården. Den senare delen tar inte de tre debattörerna avstånd ifrån men väl det första och det är vackert så.
En moderat omprövning av partiets syn på regionfrågan skulle vara mycket välkommen. Den skulle underlätta samarbetet i regeringen och öppna för nya intressanta lösningar där allt inte måste vara lika och inte styras från Stockholm. Det blir intressant att se om Fredrik Reinfeldt vågar sig på även denna förflyttning mot mitten, särskilt som ledande Stockholmsmoderater med Kristina Axén Olin i spetsen tagit klart avstånd från den nämnda debattartikeln.