Moderaternas dolda agendor

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2008-07-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Årets Almedalsvecka har genomförts och 40-åringen kan nöjt summera veckan med att det varit en succé. Det som vi för tio år sedan oroades över om den skulle överleva blir bara större och större. Orsaken till årets ökning ligger säkert i att alla partiledare var på plats, trots ett mellanvalsår.
De dominerande inslagen bland arrangörerna handlade om miljö och klimat, rättvisa och solidaritet och vård, främst privata vårdalternativ. Nytt för året var de säkerhetspolitiska frågorna som visar hur vissa frågor blir intressantare om de placeras i en miljö där det lätt går att göra associationer. Gotland, mitt i Östersjön lämpar sig väldigt bra för möten av olika slag för att diskutera säkerhets- eller miljöpolitiska frågor.
Kommunledningen hade som vanligt sina frukostmöten denna gång förlagda på ostindiefararen Götheborg. Trevligt, men det lockade enbart miljöpartiets och vänsterns partiledare. De andra partiledarna var upptagna av att sitta i TV-soffor eller intervjuas av media.
Vi möter visserligen partisekreterare och olika riksdagsledamöter och inget fel i det. Men jag tycker att vi behöver hitta en form där vi kan få träffa partiledarna. En kommunledning borde få detta privilegium utan att behöva konkurrera med TV-sofforna.
Jag skrev i min förra kolumn om ifall det svenska folket i nästa val gav Sverigedemokraterna förtroendet att representera i riksdagen så skulle de också legitimeras att tala i Almedalen. Detta kan innebära dödstöten för Almedalsveckan och efter att sett både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna agera i Almedalen så undrar jag om partiledarna i så fall är beredda att tala på samma scen som främlingsfientliga och rasistiska partier?

Risk att det urartar
Risken är stor att det urartar och min oro stillades inte förra veckan.
En fråga som dominerade Almedalsveckan var FRA-lagen. Har sällan mött på en sån klantig hantering av en regering, som dag ut och dag in låter frågan få plåga regeringen. När nu sex folkpartistiska riksdagsledamöter efter en månad ångrar sig och säger sig vilja rösta nej om de får en andra chans då blir det bara för mycket. Byt regering.
Regionfrågan fanns med under Almedalsveckan och plågar regeringen och statsministern Fredrik Reinfeldt (m). Skvallret i Almedalen säger att statsministern avskyr att åka runt i landet och träffa moderata kommunpolitiker som vill bilda regioner.
Ett ja till regioner hotar moderaternas önskan om att få förstatliga sjukvården och i förlängningen införa ett försäkringssystem i den svenska sjukvården, likt den i USA. Gustaf Hoffstedt (m) basunerade ut i veckan att med en moderatledd regering så garanteras att Gotland skall få förbli en egen region.
Beslutet om att vi skall få vara en egen region är inte ännu taget av regering och riksdag. Vi väntar alla på besked från centralmoderaterna i Stockholm som våndats ett år snart. Gustaf Hoffstedt (m) är inte trovärdig utan det hela handlar bara om politisk taktik signerat den moderata partisekreteraren Per Schlingmann (m).

Ingen vet vad hon vill
Moderaterna är bra på dolda agendor och gotlandsbäst är Inger Harlevi (m). Ingen vet vad hon vill med Gotlandsmusiken och det är därför misstänksamheten är så stor att det föranleder Owe Ronström att skriva ett öppet brev.
Misstänksamheten är stor och de flesta kulturaktiva jag talat med i denna fråga hyser en stor misstro mot kommunledningen och den moderatstyrda kultur- och fritidsnämnden. Jag delar denna misstro.
Det vore bra om Inger Harlevi (m) tydligt talade om vad hon vill med Gotlandsmusiken så att vi vet vad vi har att slåss emot.
Ha en fortsatt skön sommar!

Läs mer om