Monopolet finns enbart på hästspel

Gotland2008-01-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Helger innebär att en stor del av veckans omsättningar på olika spel och lotterier görs. Svenska Spel har då sitt flaggskepp Lotto, ATG sin V75 och bland övriga avgörs såväl Bingolotto som Postkodmiljonären. Det är stora summor som är i omlopp och år 2007 spelades uppemot 40 miljarder bara på de sanktionerade svenska spelen. Eftersom slutredovisningarna inte är fullständiga får vi i stället se på 2006 års siffror som stannade vid cirka 36,5 miljarder kronor, alltså mer än vad regeringen just nu har på utgiftskontot för Sveriges kommunikationer.
Svenska Spel är den största aktören med 55 procent av det officiella spelet 2006 följt av ATG med 31. Båda dessa tar alltså nästan nio tiondelar av det samlade spelet.
Hur mycket som omsätts därutöver på de utlandsbaserade företagen kan vi bara gissa. För vissa bolag går det att utläsa den svenska omsättningen, men inte för alla. Men nog kan vi till den offentliga omsättningen på de svenskbaserade spelbolagen lägga till tio miljarder och då har vi som jämförelse en årlig försvarsbudget i Sverige att jämföra med.
Spelmarknaden i Sverige är under utredning. Vissa politiker har redan tagit ställning och vill rasera den svenska spelregleringen i sin nuvarande form. Man marknadsför det som att lösa upp spelmonopolet, men spelmonopol i Sverige har endast ATG på hästspel. Ändå kan man via utlandsbaserade bolag spela på hästtävlingar i Sverige, och då bland annat i mer tveksamma spelformer som "head-to-head", det vill säga vilken av på förhand två utvalda hästar i ett lopp som kommer först i mål. Tala om att äventyra spelsäkerheten.
Svenska Spel får ofta kritik för att de har en alltför aggressiv marknadsföring som innebär att man inte kan hävda sociala skäl till regleringen. Då tänker man inte på att marknadsföringen i grunden beror på de olagliga inbrytningar som andra spelbolag gör. De sanktionerade svenska bolagen måste ju få tala om att de finns och vilka olika spel de under starkt övervakade former kan erbjuda svenskarna. Att tro att man skulle kunna få svenska folket att sluta spela, eller ens få det att nämnvärt minska, är en utopi.
Just nu utsätts de ansvariga politikerna för olika angrepp från de som vill stjälpa "spelmonopolet". Det visar sig i den allmänna debatten och det visar sig i riksdagsdebatten. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har där en mellanställning, eftersom de har ett partistämmobeslut på att verka för en avreglering men där de även på stämman debatterade för nuvarande regelverk. Att Fredrik Reinfeldt inte gillade moderatstämmobeslutet framgick klart och tydligt i kommentarerna efteråt. Han betonade mycket tydligt att innan det kan bli ett regeringsbeslut måste också tre andra partier säga sin mening. Han kunde lika gärna ha sagt att stämmobeslut i all ära men för ett parti i en samregering finns också beslutsnivåer efter enskilda partistämmobeslut.
Så även om det dröjer till slutet av året innan den spelutredning som alla nu hänvisar till är klar lär inte så mycket förändras.
Läs mer om