Mor- och farföräldrar är viktiga
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inte minst män, som i många fall hoppat över en generation. Inser att de inte haft tillräckligt med tid för sina egna barn. Då får barnbarnen bli en kompensation för att stilla ett gnagande samvete.
Även samhället har på något sätt hoppat över några generationer. Förr levde generationerna ganska tätt. Det kunde nog ha sina sidor, men var en ovärderlig hjälp och en trygghet i det gamla bondesamhället, men även senare. Med fog kan det nog påstås att mor- och farföräldrar är en outnyttjad samhällsresurs idag.
Tid och tålamod
Att ha en äldre person närvarande kan vara en stor tillgång. Med erfarenheter och lugn kan de bidra i den unga familjen. De har dessutom något som är viktigt i dagens uppskruvade tempo, tid. Tid för eftertanke, tid för samtal, tid att göra saker med barnen och tålamod. Tålamod som är så nära kopplat till tid.
Finns tiden och tålamodet, då får barnen uppleva andra aktiviteter. Att göra enkla små saker, som att spela traditionella spel, vandra ut i naturen på upptäcktsfärd med öron och ögon vidöppna. Eller sitta hemma vid köksbordet och bara prata. Fjärran från kravfulla dataspel och idrottsaktiviteter. En tidigare medarbetare och terapeut säger så klokt, att skillnaden mellan att ha barn och barnbarn består i att, vad gäller barn är kärleken given, men för barnbarn gäller det att vinna deras förtroende.
Mor- och farföräldrar måste därför tåla att bli kritiserade och använda sin klokhet till att skapa en egen position hos barnen.
Bris Vuxentelefon
Mor- och farföräldrar lyfts fram i föreningen Bris senaste rapport, som handlar om föräldratelefonen. Bris hjälptelefon för barn är etablerad, den känner vi till. Sedan 1994 finns också telefonlinjen "Bris Vuxentelefon - om barn".
Dit ringer numera många mor- och farföräldrar. De är bra på att se när barn far illa eller inte mår så bra, men har ofta svårt att bli tagna på allvar om de kontaktar socialtjänst eller andra myndigheter. Det kan också vara känsligt att ta upp ett och annat med barnens föräldrar. Då blir Bris föräldratelefon en sorts livlina. 2007 gjordes 14 698 försök att komma fram till vuxentelefonen. På grund av knappa resurser ledde endast 19 procent till ett samtal. Behoven är uppenbarligen stora att få prata med någon klok vuxen om sin oro och sina problem vad gäller barnen. Anonymiteten är viktig. Först då vågar man berätta och avslöja.
Inte bara som barnpassare
Det finns ett motstånd att kontakta de sociala myndigheterna, vilket är illavarslande i sig. Att avståndet är så långt mellan medborgare och de myndigheter som är satta att ge hjälp och stöd. Även känslan av misslyckande i föräldrarollen kan kännas svår att ta upp med andra vuxna i närheten.
Vuxna har ett djupt behov av att duga som förälder, att göra bra saker för sina barn. När man inte tycker sig räcka till, då känns det tungt. Då kan en hjälptelefon bli räddningen.
Mor- och farföräldrarna kan alltså bli en allt viktigare resurs för de unga familjerna, inte bara som barnpassare. Kan ta upp den tappade tråden från förr.
Kanske är det invandrarna, de nya svenskarna, som i allt högre grad påminner oss. Där finns ofta de nära strukturerna kvar. Där hör generationerna naturligt samman. Där tar man vara på erfarenheter och klokskap. Kulturmöten kan få oss på spåret igen.