Moralfilosofi och Slite hamn
Foto: Håkan Ericsson
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men nu har gotlänningarna fått ett verkligt moralfilosofiskt dilemma, att ta ställning till: "Kan man vara emot gasledningen och ändå ta emot pengar till Slite hamn?" Det är frågan, helt avskalad..
Ett konsortium, antar jag, som heter Nord Stream, vill bygga en ledning på havsbotten utanför Gotland, för att transportera gas från Ryssland till Tyskland.
Miljö- och säkerhetsskäl
Energibehoven ökar överallt. Oljan i Nordsjön tar slut. Ryssland har stora gastillgångar. Naturgasen är mindre miljöförstörande än den brunkol, som Tyskland använder. Man vill inte dra ledningen på land, eftersom det betyder risk för konflikt med flera länder. Liksom risk för sabotage.
Det här kan man vara emot av flera skäl. Miljövänner pekar på risken för Östersjöns miljö. Ekosystemet kan rubbas av denna långa konstruktion. Läckor kan uppstå. Östersjöns botten är full av dumpat krigsmaterial från två stora krig i modern tid. Sånt kan virvlas upp och göra stor skada.
Dessutom, gasen är också ett fossilt bränsle, som bidrar till klimatförsämringen. Låt oss satsa på alternativa bränslen!
Andra pekar på de säkerhetspolitiska riskerna. Ryssland behöver sälja sin gas för att få ekonomin på fötter. Men man lär inte göra det villkorslöst.
Putin har maktambitioner. Hans land skall bli en stormakt igen. Man visar gärna musklerna mot gamla sovjetrepubliker. En gasledning måste övervakas. Det talas om en stor underhållsplattform utanför Fårö. Vill vi verkligen ha den ryska säkerhetstjänsten så nära?
Rustar upp Slite hamn
Nord Stream behöver några hamnar i Finland och Sverige, för att lägga upp material och som utgångspunkt för det fartyg som lägger ut ledningen.
Man erbjuder sig att satsa kring 80 miljoner kronor på att rusta upp hamnen i Slite, för att kunna använda den under tre år.
Sedan skall den utan vederlag övergå till Gotlands kommun, fix och färdig för normal trafik. Tekniska nämnden har utan tvekan antagit erbjudandet, med bara miljöpartiet däremot.
Hur kan ett så stort beslut fattas på så låg nivå? Hur kan man ens tänka på ett sådant hyckleri? Flera av politikerna i nämnden säger ju, att de är helt emot gasledningen.
Då blir det ju rent oanständigt, att ta emot företagets pengar. Kanske blir gasledningen inte av - Sverige kan ju säga nej i den miljöprövning, som skall göras. Så går tongångarna nu.
Jag röstade ja till Nord Streams erbjudande, helt utan dåligt samvete. Dels tror jag att projektet genomförs, oberoende av vad svenskarna tycker. Vi skall ju inte köpa nån gas.
Dels tycks det mig, att det handlar om att "sila mygg och svälja kameler". Vi ökar obekymrat vår egen oljeförbrukning för transporter.
Gammal rysskräck
Jag har suttit vid en järnvägsövergång i Lettland och räknat 50 väldiga containrar i ett tågsätt med rysk olja på väg till hamnen i Liepaja för båttransport västerut. Ett av otaliga. Jag tror att den trafiken är betydligt mer oroande för miljön i Östersjön.
Är det då hyckleri av dem, som är helt emot gasledningen, att ändå ta emot pengar till Slite hamn?
Jag klarar inte riktigt att lösa själva det moralfilosofiska dilemmat. Kan man komma ifrån, att gammal rysskräck och allmänmänsklig lust att mästra andra, spelar in?