Mustaschkampen på väg in i fullmäktige

Gotland2009-10-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nej - det är inte fråga om en kamp mellan Gotlands manliga fullmäktigeledamöter om vem som kan anlägga den snitsigaste tangorabatten al á Errol Flynn, eller en rejäl valrossmustasch modell Stalin. Utan något mycket mer angeläget. Även om det kanske skulle vara trevligt att som omväxling någon gång få se några välansade knävelborrar bakom mikrofonen vid talarstolen.
Amy Öberg (fp) med mångårig erfarenhet som chef inom äldreomsorgen på norr, har i dagarna lämnat en motion till fullmäktige. Där hon föreslår att samtliga män över 50 år regelbundet skall erbjudas ultraljudsundersökning - som ibland även benämns screening - för att tidigt upptäcka negativa förändringar av prostatakörteln. Förändringar som i värsta fall har eller kan utvecklas till cancer. Även en måttlig förstoring av prostatan innebär i många fall stort lidande och besvär. Ibland redan från 40-årsåldern.
Undersökning kräver enklare teknik än vad som gäller för mammografin, och skulle därför sannolikt med fördel kunna utföras av distriktsläkaren inom primärvården.
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. I medeltal får 25 män dagligen besked om att de drabbats av denna form av cancer, vilket motsvarar en man per timme eller cirka 9 000 män per år.
Vad kommer då Mustaschkampen in i bilden ? Ja ingen missade väl herrarna Aschberg & Fylkings fotvandring under 100 dagar i somras från Ystad till Haparanda. Detta för att öka medvetenheten om prostatacancer och samla in pengar till fortsatt forskning. Cancerfonden har bedrivit denna insamling sedan 2007.
Nu fungerar mammografin och har säkert räddat många gotländska kvinnors liv. Fullmäktigeledamöterna har inom kort att ta ställning till om man vill ge samma chans till männen på Gotland. Genom att så snabbt som möjligt förse kommunens sjukvårdsmottagningar med den förhållandevis enkla ultraljudsutrustning som behövs, och skapa rationella rutiner kring undersökningen. Vilket skulle öka chansen till en tidig upptäckt av sjukdomen och därmed minska onödigt lidande. Och som bonus för kommunen på sikt ge minska vårdkostnaderna.
Frågan kan inte sägas vara politisk och borde därför få stöd från såväl allians som opposition.
Beredningsarbetet får inte dras i långbänk. Ett bra beslutsunderlag till fullmäktige bör kunna arbetas fram lite snabbare än vad som är vanligt. Även om hälso- och sjukvårdsnämnden idag brottas med ett stort ekonomiskt underskott så är det här inte fråga om några stora pengar. Utan mer om hur det ska kunna genomföras rent praktiskt.
Den manliga fullmäktigeledamot som sedan mot förmodar röstar emot förslaget torde vara påtagligt övertygad om sin egen odödlighet.
Läs mer om