Mycket bra besked från regeringen

foto: henrik montgomery/scanpix

foto: henrik montgomery/scanpix

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Gotland2009-07-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ofta nödvändigt för kommuner att gå samman för att lösa gemensamma uppgifter. Samarbete mellan kommuner är en förutsättning för att alla kommuner, även de som är små, ska kunna erbjuda en god service. Samarbete mellan kommuner kan ske i flera olika former, till exempel som en gemensam nämnd, ett kommunalförbund eller ett gemensamt bolag. Olika samarbetsformer har olika för- och nackdelar.
När det gäller bolagsformen har svenska kommuner under senare tid stött på ett problem. Om de går samman för att till exempel sköta avfallshantering i ett gemensamt bolag, har det i sig lett till att kommunerna varit tvungna att lägga ut uppdraget på offentlig upphandling. Detta trots att man inte hade behövt göra det om verksamheten bedrivits i egen förvaltning eller genom en gemensam nämnd.
Det som styr detta är EG-rätten, men framför allt hur EG-rätten överförts till svensk lagstiftning. Enligt rättpraxis i EG-domstolen är det fullt möjligt att ha ett gemensamt bolag som kommunen handlar direkt av. Enligt Regeringsrätten är en förutsättning dock att det finns en uttrycklig bestämmelse om att det är möjligt i den svenska lagstiftningen. Någon sådan finns inte, trots att det varit på förslag.

Ökad konkurrens
Lagen om offentlig upphandling är i grunden bra. En ökad konkurrens om varor och tjänster till den offentliga sektorn har sparat många kronor för landets skattebetalare. I en del fall är lagen helt enkelt fel. Det borde vara självklart att valet av samarbetsform inte avgör om det måste bli en upphandling eller inte.
Det är därför bra att regeringen nu skickar ut ett förslag till lagändring på remiss. Regeringen vill att det införs ett tillfälligt undantag under tre år som gör att kommuner och andra myndigheter inte behöver tillämpa lagen om offentlig upphandling när det köper varor eller tjänster från ett företag som de själva äger.
Det är ett bra första steg, men på sikt måste det bli en permanent bestämmelse. Vi behöver fler samarbeten mellan svenska kommuner och landsting. Ibland är bolagsformen den bästa för ett sådant samarbete. Då ska inte lagstiftningen lägga byråkratiska hinder i vägen.

Läs mer om