Konflikter är aldrig populära bland allmänheten, men många blev nog imponerade av hur väl de anställde som intervjuades kunde förvara sin rätt till rimlig arbetsmiljö.
Men desto mindre imponerande var de utfall mot kabinpersonalen som framför allt kom på tidningarnas ledar- och ekonomisidor och fackets svaga försvar.
Det hävdades att personalen mer eller mindre var proffsstrejkare. Hela SAS existens stod på spel. Men svenska löntagare går ytterst sällan i konflikt och under ett helt yrkesliv kanske det händer en SAS-anställd bara fyra gånger.
Fel om strejkens kostnad
I media påstods att konflikten kostade 20 miljoner kronor per dag. Man kan undra varför inte facket ifrågasatte detta. Saknar man helt ekonomiska kompetens? Höll man verkligen på att knäcka bolaget?
Utgifter för allt från löner till skatter och avgifter och underhåll av planen minskar ju. En del resor skjuts upp. Svenskt näringsliv har säkert stödfonder.
Nettokostnaderna måste vara vida mindre. Och kom ihåg att det är två parter som agerar - arbetsgivaren måste ju väga olika kostnader mot varandra och därför vara villig att hellre fortsätta konflikten än att sluta ett avtal .
Vidare beskrevs SAS som ett statligt bolag och ledarkören skrek: Sälj ut! Sälj ut! Men SAS är ett nordiskt bolag med, där också Danmark och Norge är delägare, men där privata intressen äger hälften och styr företaget.
Inte var Curt Nicolin eller Jan Carlsson några statliga byråkrater och dagens mer okända ledare på SAS är lika långt från regeringskvarteren.
Men under hela konflikten beskrevs företaget som statligt. Och titta på börsen! Där finns SAS noterat och kursen på en aktie 162 kronor. Börskursen har under året ökat med 40 procent.
Normal blåstömning
Är det ett bolag på konkursens brant bara för att flygvärdinnorna vill ha rätt till normal blåstömning? Nej, dem som skrek att fackets skulle krossa flygbolaget måste helt strunta i marknadens värderingar.
Personalen hävdades inte ha fattat att i konkurrensen kunde inte SAS fortsätta med personal som ställde krav på arbetsmiljön.
De nya lågprisbolagen hävdades ha ung personal som alltid ställde upp. Något ligger det i detta. Den hårda flygmarknaden efter 11 september attackerna knäckte massor av flygbolag och andra dumpade lönevillkoren.
Man hindrar facklig organisering, byter ut erfaren personal och tar till och med betalt av dem som sökte jobb.
Ju sämre villkoren är hos konkurrenterna desto svårare är det för SAS med bättre villkor. Det gäller i flyget men också på byggen och på krogen. Risk finns för ett "race to the bottom".
Viktigt att gå med i facket
Därför är det så viktigt att organisera de nya bolagens personal och ge dem bättre villkor. Men när facken just försöker skapa bättre villkor i de nya bolagen får de löpa gatlopp på ledarsidorna för att det inte direkt gällde deras medlemmar.
Så budskapet från borgerliga ledarsidor är: Låt de oorganiserade företagen fortsätta så och konkurrera med sämre villkor! Och sänk alla andras villkor ner till den nivån!
Först gällde det sjöfolkets villkor - nu gäller det besöksnäringen, byggsektorn och flygtrafiken.
Men i morgon kanske det gäller just Ditt jobb!