Nån måste ta över

Gotland2008-02-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rubriken är en självklarhet. I alla sammanhang. Vill man ha en fortsättning på något så måste nya ta vid. Nya måste skolas in, utan att för den skull stöpas i exakt samma form.
För partipolitiken är kontinuiteten särskilt viktig. Åtminstone så länge vi har vårt nuvarande samhällssystem. Partierna måste ta fram människor till de beslutande organen på alla nivåer, sockengrupper, kommuner, regioner och så vidare. Då får inte ungdomsverksamheten tyna bort, eftersom det är där den första samhällsdemokratiska fostran skall ske. Det är därför inte bara medlemssiffrorna för de politiska partierna - som vi presenterade i gårdagens GT - som är alarmerande. Minst lika alarmerande är de medlemssiffror som för en månad sedan presenterades för partiernas ungdomsförbund. Exempelvis har CUF i hela Sverige nu ett antal medlemmar under 26 år som bara är en tredjedel av det som Gotlandsdistriktet hade på 1960-talet.
Nu invänder genast någon att det var inte på politiska grunder som CUF då hade ett högt medlemstal utan på rent sociala. CUF stod för gemenskapen runt om på Gotland. Jo, visst är det så. Men inte alla var enbart umgängeslystna utan det ledde till många utvecklingar, inte minst i demokratisk fostran. Här fick alla lära hur det går till i föreningslivet, dels med administration och dels med ren mötesteknik. Att sedan inte alltid partipolitiken var överskuggande är mindre viktigt. Den kommer så att säga av sig självt, om än inte med samma bredd.
Dagens samhälle ser annorlunda ut än på 1970-talet. Konkurrensen om att få tal del av såväl yngre som äldres fritid är idag mycket större. Och visst skolas en del in i demokratin genom andra sammanslutningar än de rent partipolitiska. På ungdomssidan är det dock tyvärr i stor utsträckning lika ofta en skolning in i anarkin som de vägar som åtminstone jag ser som naturliga för att vi skall få en fortlevande demokrati.
Här finns så mycket olika faktorer som spelar in och hoppet vi har är att skolan inser sin allt viktigare roll som demokratins fostrare. Med allt vad därtill hör; majoritetshänsyn, minoritetshänsyn, mötesteknik, umgänget med myndigheter och mycket, mycket annat.
Visst är det oroväckande att ta del av de fallande medlemssiffrorna i partierna, de siffror som GT alltså redovisade i går. Men än mer oroväckande var faktiskt förra månadens siffror om hur ungdomsförbunden krymper. Dagens partipolitiska strateger måste därför rikta blickarna mer på ungdomsrekryteringen än den numer vanliga, det vill säga att finna partiföreträdare i beslutsorgan närmaste mandatperioden.
Läs mer om