När den siste har flyttat
Kommunen med Lars Thomsson och Eva Nypelius borde skriva ett skarpt brev till regeringen om vägpriser, tycker Ted Ljungqvist.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men när vintern kommer så lägrar sig tystnaden. Butikerna gapar tomma och endast en och annan lanthandlare härdar ut ännu ett år.
För varje år så minskar landsbygdens befolkning. Det är inget speciellt för Gotland utan det sker över hela den industrialiserade världen. Med minskningen kommer också utglesningen av servicen. Där det förr fanns full service, finns det i bästa fall en liten matvaruaffär eller skola kvar.
Vad händer den dagen när den sista affären stänger på landet? När skolan slår igen på grund av elevbrist? När det blir tre mil till närmaste tätort med service? När de bofasta har flyttat till städerna?
Vill sommargästerna då fortfarande ha kvar sina stugor där ute på landsbygden? Vill de verkligen åka tre mil för att köpa mjölk? De som är vana att springa in i kvartersbutiken runt hörnet för det minsta lilla.
Och de barn som idag växer upp i städerna har inte längre någon naturlig koppling till landet. Även farmor och farfar bor ju i stan. Är det inte troligt att de hellre vill semestra i omedelbar närhet till turiststäder som Visby istället för omaket att semestra i en avfolkad socken?
Risken finns att vi en dag står inför detta. Landsbygden blir inte bara avfolkad på vintern. Sämre service gör att även turisterna överger den.
Därför är det extra viktigt att det finns en plan för hur även landsbygden kan utvecklas. För utan en levande landsbygd utan bofasta blir möjligheterna sämre att serva de sommargäster som vill bo på det "riktiga" landet och inte bara i Visby.
Det är med glädje jag ser att Gahms varuhandel flyttar in i Lantmännens tomma lokaler i Slite. Det ger möjlighet till att några fler i Slites omnejd får jobb och kan bo kvar där.
Kommunen flyttade nyligen ut cirka 40 jobb till Slite, just i syfte att stärka bygden. Men vad gör då Geab, där kommunen är stor delägare? Jo de tänker stänga kontoret i Slite och flytta personalen till Visby. Samordning, säger man.
Kunde då inte Geab lika gärna ha flyttat sitt Visbykontor till Slite? Lokalkostnaderna är säkerligen billigare i Slite än i Visby, och
lokalfrågan där hade inte varit svår att lösa.
Men man föredrar kanske att Geabs personal arbetar på ett tråkigt Skarphäll mot att arbeta i Slite med utsikt över Vägumeviken. Man kan undra vad som ligger bakom det beslutet och varför Gotlands kommun inte motsätter sig det.