När teorin går före verkligheten
Med skattesänkningar på 85 miljarder kronor är finansminister Anders Borg ganska nära Bo Lundgrens önskemål om 130 miljarder. Skillnaden mellan de 1,5 miljoner i utanförskap och de som har ett arbete har aldrig ökat så snabbt, som under de senaste moderatstyrda tre åren.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tidskriften Aktuellt i Politiken (AiP) pekar på att arbetslösheten ökar till snart tvåsiffrigt och att utanförskapet har ökat med 69 000 människor sedan 2006, om man räknar som moderaterna gjorde då, och det ska man väl? Siffrorna kommer från riksdagens egen utredningstjänst (Rut).
Utanförskapet har ökat
Vad gör då regeringen? Ingenting egentligen. De döljer spåren. När hörde ni Reinfeldt tala om 1,5 miljoner i utanförskap senast? Just det, innan valet 2006. Idag vill man inte ens höra talas om utanförskap. Enligt AiP så raderar man även uppgifter om detta på sin hemsida. Men det som finns på Internet går att finna för den som söker.
Även "Ekonomifakta", finansierat av Svenskt näringsliv har slutat redovisa utanförskapet. Verkligheten passar inte regeringens politik.
Men något har man faktiskt gjort. Man har sänkt skatten i olika steg. Det fjärde steget kommer att bli ofinansierat, enligt Dagens Arena, vilket är tvärt emot vad förre moderatledaren Bo "sänk skatten" Lundgren förespråkade. Men "de nya" moderaterna behöver inte bry sig om sådant, även om självaste finansminister Anders Borg innan valet poängterade att alla reformer skulle vara finansierade.
Men med skattesänkningar på 85 miljarder kronor är man ganska nära Bo Lundgrens önskemål om 130 miljarder.
Skillnaden mellan de 1,5 miljoner i utanförskap och de som har ett arbete har aldrig ökat så snabbt som under de senaste tre åren.
När teorin inte stämmer
De "nya" moderaterna är inte så annorlunda mot de gamla trots allt. Väl inlindade vallöften genomfördes, och med facit i hand så har många upptäckt avigsidorna med den borgerliga politiken.
Jobbskatteavdragen ska ge 90 000 nya jobb, sa Borg i budgetdebatten senast. Teorin bygger på "Says lag" från 1700-talet, som bygger på att efterfrågan på en vara ökar om det blir ett större utbud. I verkligheten blir dessa jobb dyra, ungefär en miljon kronor per jobb. Men vad gör man när teorin inte stämmer med verkligheten?
Låg lön minskar efterfrågan
Man blundar eller går på om annat. Som att sänkt a-kassa och sänkt lön automatiskt ska generera nya jobb. Problemet är bara om många får sänkt lön, så kan de inte köpa de varor som produceras. Och om det inte går att sälja, hur ska de då kunna anställa?
Det är lätt att tycka till om sänkta skatter och löner när man sitter som statsminister med 40 000 kronor i skattesänkning. Att leva mitt i det är något helt annat.