När välbeställda skattefuskar höjer de borgerliga fribeloppen

Gotland2007-11-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi svenskar verkar i vissa avseenden ha svårt att skilja på mitt och ditt. Alltså vårt eget och statens. Om det inte fuskas med skatt för tjänster, så fuskas det med bidrag istället.
Jag är fortfarande av den uppfattningen att det som den borgerliga majoriteten målade upp i valrörelsen är en felaktig bild av det svenska samhället.
En diffus grupp människor i samhället målades ut som fuskare, som skulle sättas åt å det bestämdaste.
Att det delvis skulle röra sig om samma grupp, vars utanförskap man sa sig vilja bryta, talade man däremot tyst om. Att det var fråga om de med minst resurser var det däremot inget tvivel om.

Bidragsfusket
När man sedan börjar utreda vad det egentligen fuskas med blir bilden betydligt mer nyanserad än tidigare. Det mest omfattande fusket med våra gemensamma resurser förekommer ifråga om tillfällig föräldrapenning.
Det är alltså fullt friska småbarnsföräldrar som den borgerliga majoriteten främst borde jaga. Överutnyttjande av trygghetssystemen är alltid en risk i ett välfärdssamhälle. Det stjäl resurser från dem med verkliga behov.
Hela bidragsfuskdiskussionen förbleknar dock en aning, när omfattningen av förtroendevalda som använt sig av svart arbetskraft uppdagas. Skatteverkets vision: "ett samhälle där alla vill göra rätt för sig" känns plötsligt mycket avlägsen.
När jag besökte Svenska Kyrkan i söndags hörde jag en reflektion om förlåtelse, som jag verkligen tog till mig. Självfallet kan och bör vi förlåta de som missbrukat våra system och undanhållit medel från våra gemensamma resurser.
Alla förtjänar en andra chans. Men det bör också inkludera någon form av motprestation, men där stöter vi tydligen på patrull.

Höjd ribba vid skattefusk
Istället för att de som "syndat" skall betala in det som de är skyldiga och sedan gå fria och förlåtna, vänder Skatteverket och regeringen nu på steken. Gränsen för vad som måste beskattas skall höjas till 10000 kronor. Varför förstår jag verkligen inte.
Signalsystemet blir i det här avseendet helt förvridet. Budskapet blir: "missbruka vårt system tillräckligt, så höjer vi ribban, så att ni inte längre beläggs med skuld i lagens mening".
Kom igen, är det så här man bygger ett välfärdssamhälle, där alla vill bidra utifrån förmåga? Skulle inte tro det.
Regelverket ifråga om gemensamma resurser skall vara strikta, just för att skydda tryggheten från missbruk. Att på det här viset urholka regelverket, istället för att förtydliga det och i större utsträckning informera, är att gräva en grop åt hela välfärden. Skattemoralen behöver höjas, respekten för våra gemensamma resurser öka. Hur mycket skall det annars missbrukas och fifflas nästa gång, för att ribban skall höjas till 100000 kronor?
Det här blir en rikemansreform, där gemensamma medel undantas och stannar i fickorna på Djursholm. Istället för att användas till gemensamma behov av barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg.
Den borgerliga regeringen försvarar sig med att de som fuskar med skatten i alla fall arbetar och därmed inte fuskar med bidrag. Låg skattemoral kompenseras med hög arbetsmoral.

Höjda bidrag?
Som den mycket kloka Katrine Kielos konstaterade i Dagens Arena, så haltar resonemanget en aning. Eller åtminstone stänger det många ute.
För inte talar Fredrik Reinfeldt om att höja socialbidragsnormen bara för att det förekommer fusk med dessa. Nej då.
De med begränsade resurser skall klämmas åt. Skulle de i ren desperation missbruka trygghetssystemen skall de straffas å det bestämdaste.
Fuskar heltidsarbetande, välbeställda, friska människor med skatten, ja då skall vi höja fribeloppet. Uppbyggnaden av det där samhället där alla vill göra rätt för sig påbörjas åtminstone inte under sittande regering. Det är ett som är säkert.
Läs mer om