Nästa val ett skatteval
Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skjuter den samlade oppositionen den här gången in sig på den höjda gränsen för när en person får börja betala statlig skatt. Det har över tid skett en utveckling där fler har fått betala statlig skatt, något som regeringen rättat till inför 2009. I år betalar alla som tjänar mer än ungefär 31 600 kronor i månaden statlig skatt, vilket innebar att många som tidigare kom över nivån för statlig skatt, nu bara behöver betala kommunalskatt. Oppositionens gemensamma utspel kan inte tolkas på något annat vis än att de kommer att gå till val på att åter höja skatten för dessa grupper. Vilka är det då som drabbas, ja inte är det de riktigt högavlönade som skulle drabbas hårdast av oppositionens förslag. Vad skattehöjartrion vill är att höja skatten för dem som tjänar mellan ungefär 28 000 och 32 000 kronor i månaden.
Det betyder att när socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet talar om att höja skatten på högavlönade så är det bland annat barnmorskor, trafikpoliser och gruvarbetare som de tycker betalar för lite i skatt.
Genom kraftigt sänkta skatter för alla som arbetar har Alliansregeringen förändrat kartan i skattepolitiken inför valet 2010. Det är tydligt att Mona Sahlin och oppositionen fortfarande orienterar sig efter den gamla. Det är dock knappast en väg till framgång att utlova kraftiga skattehöjningar för vanliga inkomsttagare - vare sig det är sjuksköterskan på intensivvårdsavdelningen som tack vara Alliansregeringen slipper betala statlig skatt eller vårdbiträdet som fått skatten sänkt med en tusenlapp per månad tack vare jobbskatteavdraget. Om nästa val blir ett skatteval, blir det också ett segerval för Alliansen.