Nej, så tycker jag "väl" inte
Foto: Claus Gertsen / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Okej?
Alltså vill jag att du slutar skriva "Eva Bofride tycker" om du inte tänker redogöra för vad jag faktiskt tycker. Du får gärna göra dina egna analyser av mina åsikter men skriv då att det är din tolkning.
I gårdagens ledare i Gotlands Folkblad tar Håkan Ericsson avstamp i min hänvisning till IMF, Internationella valutafonden, och hoppar sedan över till krisen i Lettland och IMF:s agerande där. Han beskriver IMF som en "socialt helt okänslig instans" och man vet inte riktigt hur Håkan Ericsson tycker att en valutafond ska arbeta?
Sen kommer det: "Eva Bofride vill inte vidkännas, att hon tycker att kommunernas välfärd är för dyr och ineffektiv. "Mer pengar är inte lösningen, mer pengar betyder inte automatiskt högre kvalitet", skrev hon i sin ledare onsdagen den 17/6. Hur ska det tolkas annat än som att hon vill försvara nedskärningar inom kommunerna för att hon tycker att den kommunala välfärden är för dyr och ineffektiv. Om hon tycker att mer pengar inte är lösningen, så tycker hon väl att det går bra att dra ner på den kommunala välfärden".
Nej, Håkan Ericsson, så tycker jag "väl" inte.
Det jag hänvisade till i min formulering är det faktum att resurserna för den svenska välfärden nästan har fördubblats (40 procent) under en 20-årsperiod när befolkningen bara ökat med 9 procent under samma tid. Detta enligt Sveriges kommuner och landsting.
Jag tycker att detta är anmärkningsvärt och värt att närmare diskutera orsakerna till. Jag tycker också att det bevisar att pengar inte är lösningen, för inte har vi väl fått dubbel så hög kvalitet på samma tid? Min upplevelse av den svenska välfärden är att personalen springer fortare än någonsin och hela tiden plågas av ett dåligt samvete.
Lika lite är pengar lösningen åt andra hållet, det vill säga att blint skära bort resurser utan andra insatser.
Fråga vem som helst som jobbar i vården, skolan eller omsorgen så har de massor av idéer om hur man skulle kunna jobba smidigare och mer effektivt. Självklart går det att se över hur man jobbar, framför allt genom att låta dem som är närmast uppgiften vara med och utforma rutiner och arbetssätt.