Nejsägare kan vara för utveckling
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tycker inte att det är en rättvisande bild av oss.
Att var emot något betyder inte att man är emot förändring.
Man kan vara för utveckling men ändå säga nej.
Att inte förändra en plats eller en verksamhet kan också leda till utveckling.
Frågan är mer komplex än att man kan slå fast att alla nejsägare är konservativa bevarare.
Visst finns det människor som är emot allt av nån sorts princip. Det handlar en hel del om dålig självkänsla. Men inte är majoriteten av gotlänningarna ett gäng nejsägare?
Riktigt vad det är som gotlänningarna säger nej till har inte heller riktigt klarlagts. Om det är Norderstrand, Furillen och Hällarna man talar om så visst finns det protester men det får man räkna med. Det betyder inte att alla är emot.
Här, liksom i många andra fall, är det kritikerna som hörs mest, men om man med detta som grund bygger upp en bild av gotlänningarna som förändringsobenägna gör vi oss själva en otjänst.
Självklart skulle bilden bli mer rättvisande om fler som är för något gjorde sin röst hörd men så fungerar inte de flesta människor. Om man inte är personligt engagerad och brinner för saken förstås.
Att gå ut i offentligheten och klargöra att man är för något ställer också lite högre krav än att vara emot. Därför kan det vara bekvämare att hålla en låg profil.
Det har talats mycket om vilka bilder som förmedlas av medier i olika frågor, denna diskussion är ständigt aktuell och en viktig påminnelse för alla redaktioner att hålla sig skärpta och korrekta.
Men medier har inget intresse att förmedla något som inte finns, jag vet att det är omöjligt att övertyga alla om detta påstående, men så är det. Däremot är vi inte ensamma om att behöva backa tillbaka några steg och utvärdera vårt arbete med jämna mellanrum.
Jag tycker inte att gotlänningar är mer förändringsobenägna än andra däremot tycker jag att det finns mycket att göra för att förbättra information, kommunikation och dialog.