Netanyahu skadar Israels rykte

Gotland2009-08-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Härvan kring Aftonbladets kulturartikel från i förra veckan, där det antyddes att israeler säljer organ från dödade palestinier, tycks bara växa. Sedan texten publicerades har det kommit allt skarpare reaktioner från Israel. Både premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesminister Avigdor Lieberman har krävt att den svenska regeringen ska fördöma publiceringen.
Här gäller det att hålla två tankar i huvudet på samma gång.
Det är uppenbart att det har brustit i redaktörskapet på Aftonbladet. Att, som chefredaktören Jan Helin, hävda att opinionsartiklar inte behöver undergå samma faktagranskning som andra texter är ett uselt försvar. En så kontroversiell artikel som Donald Boströms borde givetvis ha kontrollerats noggrant innan den gick i tryck.
Men reaktionerna från Israels regering är inte rimliga. Det hade varit begripligt om man hade riktat kritiken mot Aftonbladet, tidningen som publicerat Boströms artikel.
Istället väljer Netanyahus regering att attackera den svenska regeringen - samt varna för restriktioner mot svenska journalister, som kan komma att hindras från att arbeta i Israel.
Både utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt har i olika omgångar förklarat sin hållning - att det enligt grundlagen inte är regeringens roll att styra eller kritisera medierna.
"Den som har kritik mot Aftonbladet får vända sig dit, inte till den svenska regeringen. Ansvaret för vad som publiceras i Aftonbladet finns där, inte i regeringen," sade Bildt i Aftonbladet på söndagen.
Men Israels regering låter inte nöja sig med det. Enligt den israeliska tidningen Haaretz har en av Netanyahus medarbetare kommenterat den svenska regeringens agerande med orden:
"Israel vill inte inskränka pressfriheten i Sverige. Men precis som pressen har rätt till frihet borde även den svenska regeringen ha friheten att fördöma sådana artiklar."
Uttalandet är absurt. Det är uppenbart att Israels regering inte känner till hur pressfriheten fungerar i Sverige - och att man inte heller vill göra det.
Genom att på det här sättet försöka pressa fram en ursäkt från Sverige gör det israeliska ledarskapet sig själva en otjänst.
Möjligen används kritiken mot en yttre fiende som ett sätt att samla den inrikespolitiska opinionen. I övrigt är det osannolikt att kritiken går hem. Det inger knappast förtroende i EU-kretsen eller övriga Västvärlden att Israel nu kräver att Sveriges regering ska agera tvärs emot Sveriges grundlag.
För Reinfeldts del är den enda rimliga vägen framåt att fortsätta att hänvisa till den grundlagsfästa tryckfriheten.
Häromdagen gav folkrättsexperten Ove Bring regeringen ett gott råd:
"Sverige kan inte göra annat än att leva med konflikten och ta det så lugnt som det går."
Så kan man hoppas att Netanyahu snart inser att varken den israeliska regeringen eller den viktiga kampen mot antisemitismen vinner på att grälet hålls vid liv.
Läs mer om