Niclas mat är en förebild
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Man kunde tro att kommunledningen i Kungsbacka skulle göra vågen. I stället har reaktionen varit den motsatta. Larsson har fått höra att hans höga ambitionsnivå innebär en orättvisa mot de andra skolorna i kommunen. Faktum är att han till och med hotades med uppsägning, till dess att lärare, elever och föräldrar protesterat.
Larssons fall verkar tack och lov vara unikt. Kommunens bedrövliga inställning till skolmaten är däremot inte ovanlig - det visade inte minst TV4-serien "Matakuten" som gick i höstas.
Visst finns det elever som klagar i onödan över mat som både är god och nyttig. Men som tv-teamet kunde visa är skolmaten på många håll riktigt trist. Blek, näringsfattig, smaklös och den låga kvaliteten på skolmaten är ett särskilt stort problem i socialt utsatta miljöer, där barnen inte får tillräckligt varierad kost hemma.
Till viss del är det förstås en kostnadsfråga - men det handlar också om kunskap, kultur och engagemang. Många skolor lyckas servera mat som är både billig och välsmakande. Om läget ska ändras gäller det att fler föräldrar, elever och lärare gör som i Åsa och kräver bättre skolmat - också när mediernas uppmärksamhet är riktad åt ett annat håll.