Norra Gotland drabbas nu hårt

Nu går de anställda på Nordkalk en oviss framtid till mötes. Jag känner starkt för de berörda, skriver Björn Jansson.

Nu går de anställda på Nordkalk en oviss framtid till mötes. Jag känner starkt för de berörda, skriver Björn Jansson.

Foto: Håkan Ericsson

Gotland2008-12-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det var inte ett helt oväntat beslut, att Miljödomstolen skulle säga nej till kalkbrytning i Bungetäkten. Att naturvärdena skulle vara så avgörande i domstolens motivering trodde jag däremot inte. Jag trodde att vattnet skulle vara huvudinvändningen från miljödomstolen.
Miljödomstolen anser att det finns andra områden att bryta kalk på. Nordkalk däremot har sagt att Bungetäkten är det enda stället. Bollen ligger nu hos Nordkalk igen. Anser de att det finns andra områden eller kommer de att lägga ned produktionen?

Jag känner starkt för de berörda
Beslutet lär överklagas, så sista ordet är inte sagt, men det ser mörkt för jobben inom Nordkalk. Kanske även för Cementa och Svensk mineral AB.
Jag tror inte att norra Gotland står och faller med detta, men jag känner starkt för de berörda, som nu går en oviss framtid till mötes och har fått den sämsta tänkbara julklapp.
Gotland har klarat kriser förr. Flextronics och försvarets nedläggning har inte inneburit någon katastrof utan nya möjligheter har kommit och så kommer det även att göra när det gäller norra Gotland som nu drabbas hårt. Men det krävs en handlingskraftig kommunledning.
Det bidde ingenting av parkeringsavgifter i Visby. När vi i oktober satt på budgetberedningen i oktober, så var det till synes en enig kommunledning, som beslöt att vi skulle införa p-avgifter dels för att reglera trafiken i innerstan, men också att få in mer pengar till kommunkassan för att finansiera olika trafikåtgärder. Men inte var majoriteten överens.
Det är andra gången som kommunstyrelsens centerpartistiske ordförande Eva Nypelius ger tekniska nämnden i uppdrag att verkställa beslut och kammar noll.

Inbördes trätande
Centerförslaget om att öppna Studentallén var den första motgången och nu såg moderaterna tydligen sin chans, att ge igen genom att blockera p-avgiftsfrågan. Den borgerliga logiken blir alltmer besynnerlig och kommunen styrs nu av en inbördes trätande kommunledning.
Umeå tycks vara den kommun, som den borgerliga majoriteten valt som förebild i kommunvärlden. Allt de gör skall nu Eva Nypelius med company också göra. Ingen dum förebild skulle jag vilja säga. En socialdemokratiskt styrd kommun, som valde att säga nej till utmaningsrätt.
De väljer istället att låta personalen få större inflytande över sin vardag genom intraprenader. Ett lyckat projekt som dessutom minskat kostnaderna. Noterar också att Årets tillväxtkommun Umeå har en kommunalskatt på 33:10, samma som på Gotland. Det finns tydligen folk som flyttar dit trots den höga skatten. Så nog finns det en hel del att lära av det socialdemokratiska Umeå.
I måndags var jag och lyssnade på Mats-Eric Nilsson, sommargotlänning och journalist på Svenska dagbladet. Mannen som konstaterade att glassen han åt inte innehöll glass, utan andra produkter och började undersöka tillsatshysterin i livsmedelsproduktionen. Det var en intressant genomgång av hur mycket tillsatser den mat i olika förpackningar som vi köper hem.
När man får se listan på vad olika produkter innehåller, så blir man förbannad och undrar samtidigt hur människor kan jobba i sådana industrier, utan att reflektera över vad som blandas in i maten. Industrin måste ta ansvar för att sålla bort onödiga tillsatser.

Tillsatser och smakämnen
Det verkar enligt Mats-Eric Nilsson, som om livsmedelsindustrin inser vad de håller på med, så en förändring är på gång. Så det känns hoppfullare ut inför framtiden. Men det innebär, att vi även denna jul får stoppa i oss mat med alldeles för mycket tillsatser och smakämnen, istället för äkta råvara.
God jul och ett gott nytt år tillönskas alla läsare.
Läs mer om