Nu drabbas Visby innerstad på samma sätt som landsbygden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Visbybor har en benägenhet att se till sig själva. När det gäller utsugning har den pågått länge på landsbygden till förmån för staden, oavsett var tjänstemän och politiker har varit bofasta.
Lyft blicken över murkanten
För varje stort affärsbygge man smällt upp i staden och stadens affärskanter, har man med samma etablering dränerat varje samhälle och affär utanför Visby på exakt samma sätt, som man nu suger musten ur innerstan.
Vem har brytt sig? Bara Visbybor får lätt att handla och leva, så är allt bra. Industrier som kunde ha lagts utanför staden hamnade i staden oavsett vilket politiskt styre som suttit på stolarna.
Allt och alla som rör sig måste till Visby. Så har ju länge devisen varit.
Sedan ringmuren byggdes har inte många lyft blicken över murkanten för att ta vara på en levande landsbygd runt om på ön. I stället för strider på berömda slagfält som förr i tiden mellan land och stad, så råder nu det stora pris- och affärskriget på Gotland, för att inte tala om skolkriget. Sent skall syndaren vakna. Nu drabbas plötsligt innerstan av den stora utsugningen och jag skulle vilja påstå att äntligen börjar det bli något slags balans mellan stad och land. Varför skall livgivande organ just på landsbygden dräneras och staden skonas. Har samma tanke någonsin slagit Visbyborna?
I Slite finns ett ordspråk som låter så här: "Bor man i Slite så får man ha det så här." Det vill säga bekymmer med brunnar, krackelerade hus vid felaktiga sprängningar på Cementa.
Kontaminerad rök med jämna mellanrum och ett hamnbygge som kommer att ge stora bekymmer. Med andra ord har man en industri, som hela tiden råder och för en tyst talan.
Så varför inte mynta ett liknande ordspråk innanför murarna: Bor man i innerstan, så är man levande död. Tjänstesektorn har styrt staden. Nu tar den sin kappsäck och går och innerstadsfolket som ständigt varit priviligierat har i tid inte insett konsekvenserna. Och konsekvensutredningar har sällan varit inne i kommunala nämndsammanhang. Det känner kommuninnevånare redan till, som undrar över alla konsekvenser i samband med hamnbygge och muddring i Slite.
Kommer närmare landsbygden
Själv tröstar jag mig med att flytten till P18 kanske ger politiker och tjänstemän en känsla för lite grönare tankar och för dem närmare landsbygden, när de hamnar lite på avstånd från murar och lunchrestauranger.
Länsstyrelsen behöver sannerligen ut ur innerstan. Sommarens kändisparty kan landshövdingen hålla i Badhusparken i Slite. Det kallar jag rätta proportioner.
Om sparpengar kan knappast flytten till P18 handla eller om en förbättrad budget. Det kastas extramiljoner på byggen hit och dit. Råd till skattesänkning har de styrande också. Så vad är en miljon i lokalkostnader i det sammanhanget. Som att pissa i havet skulle jag våga påstå.