Nu flyttas gränsen österut

I dag blir Polen fullvärdig Schengenmedlem och redan för en vecka sedan fanns denna skylt i Korczowa vid gränsen mot Ukraina. detta blir nu ett av de ställen som är yttre gräns och skall stoppa illegal införsel till EU. Foto: Alik Keplicz/ AP/Scanpix

I dag blir Polen fullvärdig Schengenmedlem och redan för en vecka sedan fanns denna skylt i Korczowa vid gränsen mot Ukraina. detta blir nu ett av de ställen som är yttre gräns och skall stoppa illegal införsel till EU. Foto: Alik Keplicz/ AP/Scanpix

Foto: Alik Keplicz

Gotland2007-12-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag sker en förändring för Gotlands del, en förändring som jag tror inte kommer att märkas alltför mycket. I alla fall inte bland allmänheten.
Från och med idag blir nio länder godkända som Schengenmedlemmar, det vill säga att passkontrollen till dessa länder slopas inom EU. Länder i EU men utanför Schengen blir nu tre, England, Irland och Cypern. Som en yttre gräns åt något håll har det enskilda landet det yttersta ansvaret för att inget oönskat kommer över gränsen. Det må sen gälla droger, trafficking eller annan människosmuggling.
Även om det inte rör vårt vardagliga liv så lämnar från och med i dag Gotland över största delen av den yttre gränsen mot öster. Nu blir det Estland, Lettland och Litauen och i sydost Polen. Fast ännu återstår Rysslands utlopp i Östersjön där Gotland fortfarande kan ses som en yttre gräns. Men det är ändå det lilla i sammanhanget.
I de nio länderna som träder in i dag kommer dock passkontrollen att gälla till och med mars, då som först blir passystemet helt avvecklat inom de deltagande EU-länderna. Men inte heller det är helt korrekt, eftersom många människor idag har passet som sin internationellt gällande id-handling. I praktiken finns därför fortfarande passtvånget kvar, eftersom man skall vara beredd att inom EU när som helst på uppmaning kunna styrka sin identitet. Dessutom fordras vid alla flygresor, även inom Schengen, passkontroll innan resan.
Nu finns ett annat godkänt system för ren identifikation, ett nationellt id-kort, som också utfärdas vid polisen och som gäller i fem år. Kostnaden är 400 kronor. Det är precis samma krav och procedur som för att skaffa sig ett pass, till och med kostnaden är lika. Varför då nöja sig med id-kortet när man kan få ett pass som ändå behövs om man skall flyga eller bege sig utanför Schengenområdet?
Mot den bakgrunden är det inte förvånande att så få svenskar försett sig med den nationella id-handlingen. Passet behövs ändå vid många tillfällen och det får man dessutom för samma kostnad och efter samma krav som gäller för id-handlingen.
Oaktat detta så blir det en lindrigare roll för id-kontroller för inresor till Gotland när östgränsen för det största ansvaret har flyttats från och med i dag.
Läs mer om