Nu förtjänar skolan arbetsro
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För att göra något åt problemen gav regeringen i juni 2007 i uppdrag åt den före detta universitetskanslern, professor Sigbrit Franke, att utreda hur en ny lärarutbildning borde se ut. Resultatet, "En hållbar lärarutbildning", överlämnades till forskningsminister Lars Leijonborg på onsdagen.
Det är en fem hundra sidor tjock lunta, full av förslag som är tänkta att stöpa om utbildningen i grunden.
Franke vill ersätta dagens lärarexamen med två: grundlärare och ämneslärare. Inom varje kategori ska det sedan finnas fyra inriktningar, till exempel förskollärare eller ämneslärare i gymnasiet.
Tanken är också att lärarna ska få dubbla examina - exempelvis både en ämneslärarexamen och en magisterexamen - för att de ska få bättre möjligheter att forska vidare eller byta yrkesbana.
För att se till att kvaliteten verkligen höjs föreslår Franke att studenterna ska väljas ut genom ett lämplighetstest. Dessutom ska varje lärosäte som vill erbjuda lärarutbildningen få ansöka om examensrätt på nytt.
Om regeringen skyndar på propositionen - och stoppar antagningarna till läsåret 2009/2010 - är förhoppningen att utbildningarna kan dra igång året därpå.
Reformerna är omfattande och långt ifrån okontroversiella. Men den huvudsakliga inriktningen är klart positiv. Det blir högre krav på studenterna - och på deras lärare. Om de genomförs kan utredningens idéer ge lärarutbildningen den nystart som behövs.
Under de senaste åren har skoldebatten främst präglats av pessimism och problem. Visst har det funnits goda skäl att diskutera bristerna i skolvärlden - men det går inte att komma ifrån att kritikstormen kan ha medverkat till en ond spiral.
Om skolan framstår som en kaotisk, oattraktiv arbetsplats är det färre som vill läsa till lärare. Med ett lägre söktryck är det inte alltid de mest motiverade studenterna som väljer lärarutbildningen. Det påverkar i sin tur verkligheten i klassrummen.
En omstart kan bli en kraftfull signal till både högskolor och studenter om att det är dags för nya tag. Kvaliteten ska förbättras, lärarnas status höjas.
Från regeringens sida var reaktionerna på onsdagen mycket positiva. Även Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, välkomnade utredningens förslag. Lärarförbundet hade däremot kritiska synpunkter, främst på förslaget att man ska återgå till systemet med särskilda lågstadielärare.
Det gäller nu för regeringen att verkligen överväga förslagen i detalj och se till att de förändringar som sker kan bli långsiktigt hållbara.
För när reformerna väl är genomförda förtjänar lärarna - och lärarnas lärare - en period med arbetsro.