Nu kryper ett motstånd fram

Anders Rahnberg, stadsarkitektkontoret, var en av dem som med olika skisser och, flygfoton och kartor presenterade tjänstemannaförslaget till hur Visborgsområdet skall bebyggas. Foto: Bengan Zettergren

Anders Rahnberg, stadsarkitektkontoret, var en av dem som med olika skisser och, flygfoton och kartor presenterade tjänstemannaförslaget till hur Visborgsområdet skall bebyggas. Foto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-01-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I åratal är vi många som gått och inbillat oss att södra Hällarna i Visby skulle bli ett utmärkt bostadsområde, främst då för sitt läge. Så länge militären fanns kvar så kritiserade vi emellanåt den för att ta värdefull mark i anspråk enbart för övningsändamål. När så omläggningen av försvaret visade att P18 inte var helt givet med sin verksamhet i fortsättningen så såg vi som enda positiva del i en nedläggning att då skulle vi få tillgång till attraktiv bostadsmark på såväl södra Hällarna som Tofta skjutfält.
I dag är militären i stort borta från Gotland. Södra Hällarna och hela Visborgsområdet skall planeras för sin framtida användning. Då kryper motståndet fram: Ingen bebyggelse mellan Toftavägen och havet...
Att döma av det informations- och samrådsmöte som Gotlands kommun arrangerade i tisdagskväll så är det här motståndet spritt. Å andra sidan kan man också se tillbaka på liknande ärenden och då är det ofta motståndet som ger sig till känna och hörs mest i sådana här fall. Och i tisdags var det närboende samt företrädare för olika organisationer som ser vissa av sina omhuldade värden hotade. Mot slutet av mötet kom det också fram synpunkter som var positiva till det tjänstemannaförslag som nu presenterades.
Visst applåderades första motståndsinlägget från närboende Björn Carlsson. Men den applåden kvitterades i slutet när Per-Anders Sandström tyckte att man borde bebygga delar också väster om Toftavägen. Tjänstemännen som ligger bakom förslaget gick inte in i rena sakdebatter om för eller emot utan noterade åsikter. Politikerna har ännu inte tagit ställning, vilket kommunalrådet Lars Thomsson (c) var noggrann med att poängtera. Däremot valde han vid något tillfälle att ställa en provocerande motfråga till enstaka inlägg. Men det var mest för att pröva hållbarheten i de framförda argumenten.
Nu kommer planerna att rulla vidare och det blir fler samråd efter den här modellen. Sannolikt kommer då motståndarna inte att få samma dominans, i alla fall skulle det förvåna mig mycket om så blir fallet. Jag tror nämligen att flertalet gotlänningar är positiva till bebyggelse också väster om Toftavägen, och då till och med i en högre exploateringsgrad än vad det nuvarande förslaget förordar.
När det gäller förslagen öster om Toftavägen så var det knappast någon diskussion. Egentligen var det enbart Gotlands Idrottsförbunds kanslichef Patrik Oscarsson som hade klart kritiska synpunkter på att det som är avsatt för idrotts- och friluftsändamål har blivit alltför krympt mot det som diskuterats på vägen fram.
När det gäller det andra stora markområdet, Tofta skjutfält, som vi trodde skulle kunna användas för civila ändamål så ser det i dagsläget mörkt ut. Militären vill hålla en fortsatt fast hand och ha det som övningsområde för samövningar med förband från andra håll, förband som ännu har utbildningsuppdrag. Just egenheten på Tofta skjutfälts kvalitet i övningsändamål användes som ett argument för att bibehålla P18, men det accepterades då inte av beslutsfattarna.
Det är svårt att se att vi skall förlora en rad arbetstillfällen men ändå ha attraktiv mark reserverad för övningsändamål någon enstaka gång, troligen inte ens årligen om man bortser från de lokala hemvärnsövningarna i norra delen. Sannolikt är samma personer som motsätter sig bebyggelse på södra Hällarna tacksamma för de militära låsningarna. Och skulle dessa släppa kan vi vara övertygade om att då kommer argumenten mot en bostadsbebyggelse på Tofta skjutfält, ungefär identiska med dem som framfördes i tisdags kväll när det gäller södra Hällarna.
Först i angelägenhet i planeringen ligger dock Visborgsområdet, och där blir det politikernas uppgift att till slut fastställa planen och därmed vilka verksamheter och vilken bebyggelse som skall tillåtas. Det framlagda förslaget tar långtgående hänsyn i grön riktning. Stora obebyggda ytor och en väl tilltagen del mellan bebyggelse och hav. Jag använder personligen ofta södra Hällarna för promenader och skulle inte bli störd av bebyggelse längs Toftavägen. Och kan en exploatering där i en inte alltför avlägsen framtid till viss del ge underlag för att finansiera en evenemangs-/arenahall värd namnet överväger i min bedömning de positiva effekter det ger.
Men tro för all del inte att sista ordet är sagt.
Läs mer om