C-DEBATT
Befolkningen på Gotland fortsätter att utvecklas i en positiv trend. Just nu är vi 60 106 invånare vilket vittnar om att många nu ser styrkan och fördelarna med att bo och leva på Gotland. Vi har en styrka i det nära samhället och givetvis vår natur och kultur.
Jag är övertygad om att många, trots jobbiga pandemi-tider, nu ser de fördelarna och värderar dem högt. Vi vet att många av våra deltidsboende också är kvar och jobbar stor del av sin tid från Gotland.
Bostadsbyggandet är en avgörande faktor för att öka inflyttningen. Därför är det positivt att bostadsbyggandet fortsätter i en relativt hög takt och bygglovsansökningarna fortsätter strömma in. I dag har vi balans i orderstocken. Miljö- och byggnämnden och förvaltningen har jobbat mycket för att förenkla, standardisera och digitalisera verksamheten för bygglov.
Vi behöver nu hitta former som underlättar för barnfamiljer som vill flytta hit att hitta lämpliga bostäder på landsbygden. Därför är det projekt som GUBIS nu driver om hyresbostäder och byggande på landsbygden både spännande och viktigt för utveckling på hela Gotland.
En annan positiv nyhet är Lärarförbundets årliga mätning "Bästa skolkommun" där Gotland nu är bland de topprankade kommunerna. De jämför alla kommuner utifrån tio olika kriterier. Det är ett bra kvitto på att skolutvecklingen verkligen går åt rätt håll och Gotland förbättrar sig rejält och är nu på plats 39 av 290 kommuner.
Gotland har en bra lärartäthet när vi jämför med andra kommuner och drygt sjuttio procent av lärarna i grundskolan är behöriga. Av Gotlands barn 1-5 år så går 90 procent av barnen i förskolan och även där ser vi en förbättrad utveckling med en bra lärartäthet.
Kommunikationerna till och från Gotland är A och O för fortsatt positiv utveckling och det känns bra att vi nu i bred samsyn mellan näringslivet, organisationer, politik, länsstyrelsen och regionen med flera har enats om de gotländska ståndpunkterna för kommunikationerna.
Gotland behöver snabba, täta och säkra överfarter med färja dagligen till såväl Nynäshamn som Oskarshamn med konkurrenskraftiga priser för såväl passagerare som godstransporter. Ståndpunkterna är framtagna bland annat inför att Trafikverket nu jobbar med den kommande upphandlingen som ska börja gälla från 2027.
Kraven som ställs måste handla om innovation och förnyelsebara drivmedel för att klara klimat- och miljömålen i kombination med snabba överfarter.
Vi är i en annorlunda tid och utveckling av smittspridningen av corona är mycket oroande. Därför är det viktigt att vi alla tar ansvar och gör det vi kan för att skydda varandra och minska smittspridningen. Vi är alla trötta på detta nu men av omtanke om varandra måste vi fortsätta respektera de riktlinjer som finns och hålla avstånd och undvika stora folksamlingar samt fortsätta tvätta händerna.