C-PERSPEKTIV
I dag måndag har vi regionfullmäktige i Roma, med studiebesök under förmiddagen och sedan ordinarie möte på Grönt Centrum.
På dagordningen finns bland annat tilläggsanslag för en trygghetspunkt i Klintehamn, bra! Regionens trygghetspunkter är till för patienter med behov av enklare åtgärder såsom återkommande provtagningar och såromläggningar.
Nytt hyresavtal för lokalerna på Visborg ska godkännas. Efter omförhandling av hyresavtalet samt att vi minskar ytan genom att Gotlandshem flyttar sitt kontor till Visborg så minskar regionens årliga kostnader med drygt 9 miljoner. Det är ett bra bidrag till nödvändiga kostnadssänkningar och effektiviseringar som vi ständigt behöver göra för att få ut så mycket som möjligt för våra skattepengar. Dessutom planeras nu för solceller på fastigheten.
Många bönder har det tufft ekonomiskt just nu på grund av stora kostnadsökningar. Det kommer få långsiktiga effekter på vår livsmedelsförsörjning om inte åtgärder kommer på plats. Vi hör nu om djurbönder som kommer att dra ned på produktionen och de som funderar på om de över huvud taget ska så sina åkrar.
Sår man inte kan man inte heller skörda. Centerpartiet driver på aktivt för att få till ytterligare krisåtgärder för det handlar om att Sveriges självförsörjning måste öka framåt, i dag är den 50 procent. De partier som förra veckan gick emot i riksdagens finansutskott får en ny chans att rösta rätt nu i veckan. Hoppas alla inser allvaret nu och inte bara för plakatpolitik.
Lokalt här på Gotland stödjer regionen genom att ta bort avgiften på tillsyn under 2022 samt att stödja LRF:s arbete med omsorgsverksamhet och rådgivning. Regionen har också beslutat om en årlig Gotlandsvecka för att på så sätt öka andelen närproducerade livsmedel i regionens kök och de 11 000 måltider som serveras varje dag.
Jag är så glad för allt det starka engagemang som nu visas för dem som tvingas fly från Ukraina. Många här på Gotland har släkt och vänner där och våra samband med Gammalsvenskbyn är starka, det är ett land i vår närhet. Många har öppnat sina hem och stödjer de drabbade på olika sätt. Ingen vet hur länge detta fasansfulla krig kommer pågå och vi behöver underlätta och hitta långsiktiga lösningar för boende, skolgång, etablering med språkutbildning och arbete.
Migrationsverket införde en digital tjänst för registrering vilket underlättar men för att få sitt uppehållstillståndskort och därmed samordningsnummer behöver man ta fingeravtryck och fotografera sig. Vi samtalar nu med Migrationsverket så att även den slutliga delen i registreringen ska kunna göras här på Gotland, annars krävs resa till fastlandet för det.
Boendefrågan måste få en hållbar lösning. Vi kan inte ha samma system som 2015 nu behövs andra lösningar och det ligger nu hos regeringen att sätta ned foten så arbetet blir hållbart och ansvaret fördelas mellan kommunerna.
Det som nu händer i vår närhet visar hur viktigt det är att försvaret rustas upp och att också civilförsvaret får de resurser som behövs. Frivilligorganisationerna men också kommuner och regioner som har det yttersta ansvaret för att samhället med skola, vård och omsorg fungerar även under kriser och orostider.