Obama fick folk att rösta och de såg att det gjorde skillnad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Glad att jag hade fel och gläds åt den betydelse, som detta kommer att ha för den stora mängd färgade som finns i USA, men även för andra nationaliteter. Det är ju bara 40 år sedan svarta fick medborgerliga rättigheter i "världens främsta demokrati".
Valet av Obama som president kommer att ha en oerhört stor betydelse för framtiden för olika minoritetsgrupper, kanske även i Sverige?
Fattiga, unga och minoriteter
Det var en jordskredsseger för Obama. Men ser man till det procentuella resultatet, så var det jämnare än vad elektorsrösterna visade. Det är några stater som växlar vid varje presidentval, men annars är det stabilt republikansk i det amerikanska mittbältet och stabilt demokratiskt på både öst- och västkusten.
Det Obama lyckades med var att få fattiga, ungdomar och minoritetsgrupperna att rösta i mycket större grad. Han fick folk att rösta och de kunde se att det gjorde skillnad.
Vad kan vi lära av detta? Det är samma grupper av människor, som oftast avstår från att rösta i Sverige och vår tendens är sjunkande valdeltagande.
Det är enorma förväntningar på honom och han får en mycket svår uppgift. USA har stora ekonomiska bekymmer, men även i sina relationer med omvärlden på praktisk taget alla områden. Bush har verkligen soppat till det. Det är en sak att vara vältalig och det har Obama varit, men man måste också kunna leverera, annars kommer besvikelsen.
Det var finanskrisen, som slutligen avgjorde valet och det är där de tuffaste utmaningarna ligger. Hela världen tycks vara beroende av hur den amerikanska ekonomin utvecklar sig. Även Sverige och lilla Gotland är beroende av vad som sker.
Vi har kunskap om världsarvet
Jag träffade borgmästaren från Gjirokastra i Albanien igår kväll på Fornsalen. De var hitbjudna av Kungliga Konsthögskolan och kommunen anordnade en liten mottagning och visning av muséet för gästerna från Albanien och elever och anställda från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.
Anledningen till besöket var att Gjirokastra blivit ett världsarv för några år sedan och man vill ha ett samarbete mellan våra världsarv. Vi har ju tio års erfarenhet av att vara en världsarvsstad och har därmed också värdefull kunskap. Vore onekligen intressant om vi kunde hitta ett samarbete mellan våra världsarv. Den hemlige kocken, alias Mats-Eric Nilsson, har kommit ut med en ny bok, som tar vid där den förra slutade. Den nya boken handlar om vilka livsmedel man kan köpa, om man vill undvika skadliga tillsatser.
Den förra boken handlade om det okända fusket med den mat vi köper. De livsmedel vi idag köper är fullproppade med kemikalier. Olika tillsatser som är direkt skadliga för människor.
Livsmedelsverket säger att det är ofarligt att äta, om man får det i små mängder. Men min fundering är vad som händer med kroppen efter dagligt intag av till exempel aspartam, som finns i saft bland annat.
Konstgjort sötningsmedel
Funlight, en måltidsdryck som serveras våra äldre på äldreboenden innehåller inget naturligt sötningsmedel, utan istället har man just detta syntetiska sötningsmedel, aspartam. Funlight är en lightprodukt, som väljs för att den skall vara en lågkaloriprodukt.
Anledningen till att kommunen köper in denna produkt är tydligen att våra äldre blir för feta av naturliga sötningsämnen. Men vad de inte vet är att Aspartam är 200 gånger sötare än vanligt socker och dessutom konstgjort.
Den 15 december kommer Mats-Eric Nilsson till Gotland för ett föredrag och jag skall bjuda in det moderata kommunalrådet Gustaf Hoffstedt till detta möte.