Obama vill investera USA ur krisen

Gotland2009-03-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Historiens största utpressningsförsök. Så skulle man kunna kalla det drama som just nu utspelas runt om i världen -- med vanliga människors jobb, bostäder och sociala trygghet som insatser. Svindlande belopp av skattebetalarnas pengar pumpas in i banker, finansinrättningar och andra företag, exempelvis bilindustrin, för att förhindra en total kollaps av systemet.
Men "marknaden" är kallsinnig. Det är för lite pengar, för mycket villkor och förresten tycks de privata kapitalägarna inte tro på framtiden. De försäkrar sig hos staten i stället, räddar sina pengar så gott det går och väntar på bättre tider.

Riskkapitalet gömmer sig
Var finns nu det riskvilliga kaptal som setts som lösningen på alla tillväxtproblem? Var finns de så kallade riskkapitalisterna, som kunde göra guld av sand?
Hållfastare än så var inte det system, som under de senaste årtiondena hyllats som en oöverträffad skapare av välfärd och lycka åt alla. Politikernas uppgift var reducerad till att undanröja hinder för detta system, lägga ut de gamla på entreprenad och i övrigt hålla sig undan. Ekonomer och politiker var ense: Ju mer man överlämnade till marknaden, desto rikare skulle landet bli.
Sverige låg långt framme i den utvecklingen, och svenska politiker är mer marknadsfundamentalistiska än sina kollegor i de flesta andra länder. Därtill dras vi med ett nationellt mindervärdeskomplex. Vi är ju ett så litet land; visst är det tryggare om våra företag styrs från Detroit eller någon finansiell metropol i USA?
Ja, på senare tid har vi till och med ropat efter kinesiska ägare. Det är märkligt att svenskkontrollerade företag som Ericsson och Ikea tycks ha klarat den ekonomiska krisen bäst.
Medan den svenska krispolitiken hittills mest gått ut på att hötta med näven åt GM och andra aktörer som "inte tar sitt ansvar", har man i USA tagit itu med krisen från en helt ny utgångspunkt: Det är politiken, inte marknaden som ska rädda landet ur krisen.

Ineffektiv sjukvårdsapparat
Obamas stimulanspaket på 800 miljarder dollar, det största i USA:s historia sedan 1930-talet, innehåller inte bara kortsiktiga stimulanser (varav flera riktade till arbetslösa, sjuka och fattiga). Det innehåller också stora offentliga arbeten med sikte på att förbättra USA:s infrastruktur, lägga grunden för en ny energiförsörjning och förbättra skolorna. Obama går längre än så: Han deklarerar att det är nu, mitt i krisen och inte någon gång i framtiden, som USA ska börja reformera sin ineffektiva sjukvårdsapparat och införa en heltäckande sjukförsäkring för amerikaner.
Kort sagt allt det som marknaden misslyckats med. Obama räds inte ett budgetunderskott som var stort redan när han tog över, och som nu kommer att växa ännu mer. Han ingjuter hopp, när andra tvivlar och fruktar.

Djärv och framsynt Obama
Obama har också lanserat en rad planer för att reda ut den finansiella krisen och han drar sig uppenbarligen inte för att öka det statliga inflytandet i finanssektorn genom regleringar och om så krävs, statligt övertagande av banker.
Åtminstone som en temporär åtgärd för att komma till rätta problemen. Många banker är redan förstatligade, och staten medverkar till rekonstruktioner.
Sverige har mycket att lära av hur djärvt och framsynt Obama och demokraterna i USA hanterar den ekonomiska krisen. Det gäller inte bara regeringen.
Ledande socialdemokrater verkar inte ha större tilltro till statliga insatser än de borgerliga, och ingen vågar ta ordet "ekonomisk demokrati" i sin mun. Kanske lossnar det om om de kan hänvisa till Obama snarare än sitt eget ideologiska arv.
Läs mer om