Och den ljusnande framtid...
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lunds kårtidning Lundagård gjorde under vårterminen ett wallraffande reportage där de sände ut två studenter att skriva tentor som de inte läst på eller gått på föreläsningarna till. Kort sagt; de borde ha fått underkänt med besked. Men den ena, den som tenterade i femton poäng pedagogik A fick godkänt. Tentan var visserligen en hemtenta och hon fick använda sig av kurslitteraturen - men det borde ändå inte ha gått då hon faktiskt inte hade öppnat böckerna innan tentatillfället.
Fel incitament
Högskolan får just nu peng per poäng. Alltså för varje poäng en student lyckas ta får institutionen pengar. Vilket är ett kasst system och ger helt fel incitament - när det är viktigare att studenten tar poängen i stället för att lära sig blir resultatet därefter.
Regeringen föreslår lärarlegitimation för behöriga lärare samt att det är bara dessa som ska få sätta betyg samt fastanställas. Och i teorin låter det bra, men om var och en som har lite läsförmåga kan ta en halv termins poäng utan tidigare studier är det ytterst tveksamt om man faktiskt blir en god lärare med dessa poäng i ryggsäcken.
Med detta system kommer morgondagens studenter inte få det bättre än dagens.
Alla ska klara målen
Regeringen föreslår dock en massa andra saker som kan göra framtiden ljusare för eleverna.
Resurser sätts in för att alla ska klara målen redan i tredje klass. Vilket är bra, för utan grund blir kunskapen rätt vinglig.
Och om man ser till att varje person som går i skolan klarar låg- och mellanstadiernas mål så slipper man fylla kunskapsluckor senare i systemet. Vilket torde vara en självklarhet.
Att förändra skolan tar tid. Men för att förändringen ska bli verkningsfull på riktigt måste högskoleutbildningen förändras. För framtidens lärare ska själva få kunskapen på högskolan och så länge den inte fungerar kommer heller inte grundskolan bli särdeles bra.
Komma överens
Regeringens ambitioner är höga och goda. Utbildningsdepartementet är ett av de flitigaste i att spotta ur sig utredningar och nya förslag. Men det är trots allt bara en fyraårig mandatperiod. För Sveriges elever och framtida studenter bör herrarna utbildningsminister Jan Björklund och forskningsminister Lars Leijonborg sätta sig ner med oppositionen och faktiskt komma överens. Så skulle nästa generations studenter faktiskt med full hals - och med mening - kunna skråla den ljusnande framtid är vår.