Ofattbart med bonus för minus

Gotland2009-02-04 00:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Företagsledare står på Rosenbads trappa med mössan i hand och ber om mer pengar till privat företagsamhet. Det ropas på stödåtgärder till bilindustrin, mer forskningsresurser och utbildningssatsningar för metallarbetare. Lågkonjunkturen verkar ha kommit som en blixt från molnfri himmel.
Företagen motiverar sitt tiggande med människor i tusental blir arbetslösa om inte staten inte kommer med stödpaket. Samtidigt har samma företagsledare miljoner i bonus. Att de har en hög lön är helt rimligt, även när företaget inte går lysande. Däremot är det ofattbart att företagsledningar kan plocka ut bonus på ett minusresultat - själva grunden för bonus torde då inte finnas.
Telekomföretaget Ericsson meddelade tidigt i januari att de har stoppat all bonus för 2008 samt infört löneökningsstopp för de tvåhundra högsta cheferna. Detta trots att det i torsdags visade sig att företaget går tjugofyra miljarder i vinst. Ericsson har dock varslat tusentals anställda, och även i sådana situationer är det osmakligt med bonus till ledningsgruppen.
Riktigt så var det inte i början av 2000-talet då Ericsson krisade förra gången. Då konstruerades systemet så att chefer fick bonus utifrån kassaflödet i stället för vinsten. I år kommer en av bilindustrins underleverantörer, Autoliv, basera företagets bonussystem på vem i ledningen som gjort bäst besparingar under året. Innebörden av ett sådana ageranden är att chefen ska ha bonus oavsett hur bra jobb företagsledningen gör.
Självfallet upprör detta. De som förlorar jobben måste vara fullständigt rasande. Men det slutar inte där. De som trots dåliga tider får behålla jobbet måste också bli frustrerade och känna sig maktlösa; samtidigt som kollegan får gå hem tar chefen ut mer pengar.
Lojaliteten mot en företagsledning som skor sig oavsett läge blir minimal och måste till slut även det påverka företagets resultat. Rent krasst företagsekonomiskt borde bonussystemen i slutändan vara kontraproduktiva. I alla fall när de utfaller oavsett rörelseresultat. Kunderna tappar förtroende, de anställa förlorar motivationen och cheferna konstruerar om bonussystemet tills det utfaller oavsett läge.
Företagsledningar som dessutom vill att skattebetalarna ska hjälpa dem ur krisen borde fundera en gång till på sin egen lönekonstruktion. Visserligen kommer inga indragna bonusar rädda företag - för i sammanhanget är inte summorna så stora. Men det är inte mer än rimligt att den som är högst ansvarig för en verksamhet också ska känna av när verksamheten går dåligt. Och det definitivt innan man ber skattebetalarna om hjälp.
Läs mer om