Offer för en okontrollerad sexualitet

Gotland2008-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Porr i datorn. Porr på butikshyllorna. Prostitution på gator och hotell. Prostitution på sexklubbar och bordeller. Sexturism till andra länder. Sexualiserad reklam. Sexualiserat mode.
Man vill försöka förstå när porren tycks breda ut sig på detta kvävande sätt. Kvävande som en våt filt över det fina som är människans sexualitet. Sexualiteten som avgörande för mänsklighetens fortbestånd.

Njutning och skaffa barn
Att utvecklingen, eller skapelsen om vi så vill, försett människan med denna starka drift beror naturligtvis ytterst på att människan skall kunna upprätthålla sin art. Människan behöver, som alla biologiska varelser, fortplanta sig för att överleva. Skaffa barn för att leva vidare.
Därför har naturen försett oss med en stark drift som naturligen gör sig påmind eller förstärks av signaler från det motsatta könet.
Signaler i form av kroppsdelar som på olika sätt synliggörs, av dofter, av blickar. Ögonblick av frestelse. Att sexualiteten sedan går långt förbi fortplantningen beror förstås på de starka känslor som är förknippade med sexualdriften och därmed behovet att tillfredsställa denna biologiska drift.
Tidigt upptäckte människan njutningen och ville uppleva den oftare än bara vid barnalstring. Om och om igen. Allt från uppskattad närhet till intima handlingar. Sexualiteten utvecklas genom historien till en intim och privat sfär som ofta kräver avskildhet. Svår att tala om, trots det naturliga.
När sedan samhälle och religion vartefter reser moraliska hinder har sexualiteten tvingats in bakom lyckta dörrar. Så skapas nyfikenhet och spänning, men också samvetskval och kanske avsky. Sexualiteten kapslas in och riskerar att få okontrollerade förlopp.

Sexköp och prostitution
Där någonstans börjar sexköp och prostitution som sedan följt mänskligheten. Från tempelprostitution under antiken till sexköp via datorn. Redan Aristoteles skriver om sexualiteten och dess yttringar. Den tidiga kristendomen pådyvlade celibat.
Under medeltiden häxprocesser mot avvikande sexualitet. Mot slutet av 1800-talet börjar läkarvetenskapen intressera sig för sexualiteten, beskriver den och försöker förstå den. Redan Linné föreläste tydligt och naturligt om detta, sammanställt i den underbara boken "Om sättet att tillsammans gå". Under det senaste århundradet verkar sexualiteten ha exploderat och tar sig de olika former som vi nu kallar sexköp. Och än mer tycks det explodera i vår tid med alla de yttringar som kan beskrivas med de inledande raderna.
Känns denna beskrivning irriterande självklar? Kanske, men å andra sidan måste vi på något sätt försöka förstå och reflektera över människans sexualitet. Sätta in den i ett sammanhang.

En okontrollerad sexualitet?
Och kanske därmed komma åt de avarter som nu drabbar människan och samhället. Hyllmetrar har skrivits om sexualiteten. Det har tyckts och tänkts genom tiderna. Och här ett försök i en kort krönika.
Men när både män och kvinnor blir offer för en okontrollerad sexualitet då kan man behöva fundera över avarterna. Ensidig tillfredsställelse som skadar. Avarter som tar sig uttryck i sexturism till Thailand, trafficking eller porr på nätet. Sexfixeringen börjar numera redan i VeckoRevyn, som bekant.
Samhället försöker valhänt stävja, som med sexköpslagen från 1999 där det för första gången någonsin och någonstans inte är förbjudet att sälja sexuella tjänster, men väl att köpa dem.
Ja, mänskligheten tycks förbli tafatt i att hantera, eller kanalisera, denna starka biologiska drift. Sexualiteten har tagit människan i våld.
Läs mer om